София е рекордьор по натрупани дългове сред общините у нас.

...
София е рекордьор по натрупани дългове сред общините у нас.
Коментари Харесай

София с най-много дългове сред общините у нас

София е рекордьор по насъбрани задължения измежду общините у нас. На столицата се падат 52% от общия дълг на локалните администрациите у нас, демонстрират данните на Министерството на финансите (МФ) за първото полугодие на тази година. В края на юни общинският дълг, дружно с общинските гаранции, е 1.385 милиарда лева, което е с 38 млн. лева повече отпреди година, написа в днешния си брой в. " Сега ".
В бюджета на столицата за 2019 година оптималният записан размер на общинския дълг към края на бюджетната 2019 година би трябвало да е до 709 311 913 лева В него се включват нови заеми, получени през тази година, както и пари за погасяване на остарели отговорности.
Голяма част от отговорностите на общините - над 80%, са образувани от идни заплащания по капиталови планове, показва МФ. Просрочените отговорности по общинските бюджети през последните 12 месеца леко понижават - от 129 млн. лева в края на юни 2018 година на 123 млн. този юни. 83 общини са съумели да разплатят част от просрочените си отговорности, до момента в който други 50 са ги нараснали. Градовете с най-големи неизплатени в период суми са Пазарджик - 20 млн., Смолян с 14 млн., Стара Загора с 13 млн. и Видин с 11 млн. лева
МФ следи по какъв начин кметовете ръководят бюджетите си по комплекс от индикатори за финансова автономия, резистентност и капиталова интензивност, въведени през 2016 година със Закона за обществените финанси. С най-хубави параметри през второто тримесечие на 2019 година са Столичната община, Челопеч, Крумовград, Девня, Пловдив, Бургас, Ветово, Чавдар, Панагюрище и Русе.
Най-негативни трендове се виждат за Костенец, Чирпан, Рудозем, Доспат, Тутракан, Кричим, Мездра. Към тези градове се прибавят и още 11 закъсали общини, които са под специфичен контрол от финансовото министерство. Те обаче са защитили оздравителни проекти през 2017 година, против които са получили безлихвени заеми за близо 30 млн. лева Това са Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия, Симитли и Стамболово. Повечето общини би трябвало да върнат заемите до 1 декември тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР