София е на четвърто място по заплати. Но дори и

...
София е на четвърто място по заплати. Но дори и
Коментари Харесай

София е на четвърто място по заплати. Но как така?

София е на четвърто място по заплати. Но даже и това е изненадващо високо за специалистите. Позицията й се дължи на IT бранша, защото тук няма огромни промишлености.  Средната брутната работна заплата в столицата е 2475 лева, сочи отчет на ИПИ.

Най-високата междинна брутна месечна заплата на наетите лица в България е в община Челопеч (3398 лева.)

На второ място е община Козлодуй (2949 лева.), а на трето място е изненадата тази година – община Кнежа (2813 лева.).

„ Малки общини, в които има 1-2 мощни преработващи минни или енергийни предприятия елементарно се класират на първите позиции “, разяснява Адриан Николов, анализатор в ИПИ.

По думите му даже четвъртото място за София е изненадващо високо и то се дължи на IT-сектора и аутсорсинга.

„ Когато едно дружество в малко населено място дава високи заплати, това води до повдигане на възнагражденията и в другите компании в общината, тъй като другояче не могат да привлекат фрагменти. В София това е мъчно да проработи “, изяснява той.

Очаква се през идващите година-две в столицата увеличението на заплатите да забави темпото

 София е на Графика: ИПИ

Николов означи, че през последните години общините към столицата означават позитивна динамичност. Божурище, Елин Пелин, Ботевград, Своге притеглят положителни вложения и това дава своето отражение и върху живота на хората в общините.

„ Няма рецепта, всяка община би трябвало да избере собствен модел за развиване според от спецификите и преимуществата си “, означи още специалистът от ИПИ.

Ръстът в заплатите е по-значителен в тези общини, в които управленията на фирмите освен компенсират инфлацията, само че и превят вложения, или притеглят такива от чужбина.

Още вести четете в категорията Бизнес 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР