София е на 19-о място в света и на девето

...
София е на 19-о място в света и на девето
Коментари Харесай

София е в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата в света

София е на 19-о място в света и на девето място в Европа по растеж на цените на жилищата, демонстрира показателят на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие, оповестява investor.bg

Между април и юни цените на жилищата в столицата са нарастнали с 9,6% на годишна основа, сочат данните на компанията. Това слага София след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион в класацията на Knight Frank, която включва 150 града в света.

Общо цените на жилищата в изследваните градове са нарастнали приблизително с 3,5% през второто тримесечие на годината. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският град Сиан, където цените на жилищните парцели са се нараснали с 25,1%. Десетката се добавя от Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%).
На другия полюс е Сидни, където цените на жилищата са намалели с 9,4%. Следват Дубай със спад от 9,3%, Мелбърн (-7,8%), Абу Даби (-7,5%), Делхи (-7,1%), Йерусалим (-5,5%), Дарвин (-5%), Ванкувър (-4,9%) и Абърдийн (-4,8%).

Общо в 80% от градовете, включени в показателя на Knight Frank, цените на жилищата са нарастнали през 12-те месеца до второто тримесечие, като покачването на нововъзникващите пазари доближава 5,9%, а на развитите пазари - 2%.

Като цяло показателят продължава да регистрира по-нисък междинен растеж по отношение на върховото ниво от 6,7% в края на 2016 година Knight Frank отбелязва, че растящата икономическа неустановеност, политическите рецесии и безпокойството за достъпността на жилищата намаляват настройките на главните жилищни пазари.

В Европа цените на жилищата в Порто, Загреб и Атина порастват от ниска база и не престават да са под върховото им ниво преди финансовата рецесия. Knight Frank отбелязва растящата бездна сред градове в една и съща страна. Например, цените на жилищата в Уелингтън, Нова Зеландия, са нарастнали с 9,1% на годишна основа, до момента в който в Оукланд са намалели с 2,9%. Жилищата в Отава са поскъпнали с 6,3%, до момента в който във Ванкувър са поевтинели с 4,9%. В Лион цените на жилищата са се повишили с 9,2% на годишна основа, а в Марсилия са нарастнали единствено с 0,3%. Във Финикс жилищата са поскъпнали с 5,8%, а в Сиатъл са намалели с 1,3%.

„ Състоянието на локалната стопанска система, противоположните пазарни цикли и в някои случаи по-затегнатите регулации на имотния пазар са факторите за тези разлики. Редица огромни градове се озовават на дъното на показателя през това тримесечие, в това число Лондон, Ню Йорк, Оукланд, Рим, Дубай и Сидни ", споделя Кейт Евърет-Алън, началник на проучванията на жилищните пазари в света в Knight Frank.

„ В доста от тези градове секторът на първокласните парцели продължава да изпреварва обичайния пазар, а в други анализът на придвижването на цените през последното тримесечие демонстрира, че темпът на намаление стартира да се забавя ", добавя тя.

„ Освен холандските градове, които се възвръщат след внезапен спад през 2012 година, останалите пазари порастват от ниска база и в редица случаи незадоволителното предложение през последните години подлага на напън цените, защото търсенето се ускорява ", отбелязва Евърет-Алън.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР