София е европейската столица с най-много коли на глава от

...
София е европейската столица с най-много коли на глава от
Коментари Харесай

Кампания на Столична община с Орлин Павлов: Слезте от колите!

София е европейската столица с най-вече коли на глава от популацията, като едвам 11% от столичани вървят пеш на работа. За сметка на това, един рейс на градския превоз значи 40 коли по-малко по улиците, оповестяват от Столична община.

Те започнаха акция за понижаване на колите по пътищата на София, с апел хората да слязат от колите най-малко през лятото, тъй като, „ чистият въздух зависи от всеки един от нас “.

В София - стопират от придвижване мръсните коли

Софиянци и русенци излизат на митинг против мръсния въздух

Йорданка Фандъкова прикани столичани: Слезте от колите си

„ Много огромна част от дейните водачи не са се возили от години с градски превоз и позволяваме, че усещанията са им много разнообразни от това, което е действителността сега. Голяма част от градския превоз е освежен в последните години и той, дружно с метрото, е една от най-големите вложения за по-чист въздух и по-зелен град “, разяснява зам.-кметът по околна среда на София Йоана Христова.

Вече 60% от градския превоз на столицата е с нулеви нездравословни излъчвания, а 40% от рейсовете са нискоемисионни. С доставката на още 60 нови рейса на природен газ и на 20 електробуса 70% от автотранспорта ще е освежен.

Метрото е най-бързият, комфортен и екологичен градски превоз. Всеки ден с него пътуват над 350 000 души, а с стартирането на третата линия с него ще се придвижват 500 000 души на ден. Всяка година то икономисва 75 000 тона нездравословни излъчвания, а с стартирането на третия лъч – 90 000 т. Любопитен факт е, че тези, които пътуват с метро, изгарят 43 800 калории годишно.

Веломрежата в София е с дължина 55 км. Средната скорост на велосипедистите в града е 15 км/ч., само че единствено 24% от тях отиват с колело до работа или учебно заведение. Пеша до работа пък вървят едвам 11% от софиянци.

Съмишленик и лице на акцията е артистът и артист Орлин Павлов. „ Градът ни е претъпкан с коли, тапите са големи, а въздухът, който дишаме, е доста замърсен! И всичко това зависи единствено от нас. Аз обичам да карам колело и по този начин се придвижвам доста по-бързо и прелестно по улиците на София. Включих се в акцията, тъй като чистият въздух зависи от всеки един от нас! “, безапелационен е той.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР