София е един и от най-старите градове на наша територия.

...
София е един и от най-старите градове на наша територия.
Коментари Харесай

Ето коя е най-старата сграда в София

София е един и от най-старите градове на наша територия. Столицата ни, в предишното наричана Сердика е на повече от 7000 години, споделя БТВ. Находки от древността намираме в самия център на града, а точно в двора на хотел " Шератон " и Президентството, както и в сутерена на Централните хали.

Разкопките правени при построяването на тези здания са разкрили антични остатъци от предишното на града. Една от тях е " Светилището на нимфите " в сутерена на Халите, издигната към един от многото минерални извори.

Най-старата непокътната постройка в София се намира във вътрешния двор на Президентството. Това е ротондата " Св. Георги ", която е била в сърцето на античния Константинов квартал.

В неговите рамки се е намирал дворецът на римския император Константин Велики и жилищата на знатните му жители. Ротондата е част от археологически комплекс, а учените през днешния ден към момента спорят за датата на построяването й (III до IV век). Тя е употребена главно за покръствания, само че през годините служи и като социална постройка.

Заради съществуването на остатъци от антична система за отопление част от археолозите считат, че е допустимо да е била и баня. Сградата е запазила съвсем напълно образа си от основаването й до през днешния ден, поради което се смята за най-старата непокътната постройка в столицата. Куполът й е разрушаван два пъти – при настъпление на хуните и по време на българската блокада, ръководена от хан Крум.

В Ротондата са съхранявани мощите на Свети Иван Рилски, а легендата споделя, че в църквата е търсил излекуване даже византийския император Мануил Комнин.

В постройката са положени и останките на сръбския крал светец Стефан Урош II Милутин, преди да бъдат преместени в църквата Свети Крал, на чието място през днешния ден е Света Неделя.

След Освобождението Ротондата е изоставена. Сградата е пригодена за краткотраен пантеон след гибелта на княз Александър Батенберг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР