София е домакин на инициативата Три морета, чиято шеста Среща

...
София е домакин на инициативата Три морета, чиято шеста Среща
Коментари Харесай

ОЧАКВАЙТЕ НА ЖИВО: София е домакин на инициативата Три морета

София е хазаин на самодейността " Три морета ", чиято шеста Среща на върха ще бъде точно в България. Домакин на районния конгрес е президентът Румен Радев. За форума в София идват държавни глави и държавни ръководители от няколко страни членки на Европейски Съюз, заместник-председателят на Европейска комисия и ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

Българска национална телевизия е медиен хазаин на събитието за българските и международните медии.

ОЧАКВАЙТЕ НА ЖИВО ОТ 13.00 ч.

Енергийна, транспортна и цифрова съгласуваност - тези са трите основни думи, които ще бъдат най-често повтаряни в идващите два в НДК, където България семейства Шестата среща на върха от районната самодейност.

Започнала като конгрес, целящ да понижи разликите в икономическото и софтуерно развиване сред Източна и Западна Европа през 2015 година, " Три морета " събира 12 страни, ситуирани сред Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Форумът предизвиква политическия разговор за реализирането на взаимни планове за постигането на стопански напредък и ускорено обществено доближаване сред страните-участнички. Стратегически сътрудници на самодейността са Европейска комисия, Федерална Република Германия и Съединени американски щати.

В НДК президентът Румен Радев посреща президентите и държавни ръководители от Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и Германия.

Участници са още ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, зам.-председателят на Европейска комисия Маргрете Вестагер. Видеообръщение се чака от президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

В самия бизнес конгрес тази година вземат участие над 400 представители от българския и задграничен бизнес.

Румен Радев ще има и двустранни срещи с президента на Германия и представители на огромните корпорации " Google " и " Амазон ".

Инициативата е значима с изключение на с политическото си значение, само че и поради съответните хрумвания и планове за икономическо развиване, разработвани и обсъждани в Триморието. Специален Инвестиционен фонд с набрани малко над 1 милиарда $, който средства подкрепя взаимни планове за развиване.

България взе участие във Фонда с 20 млн. евро и има три плана, които желае да осъществя: за разширение на газовото вместилище в Чирен, рационализация на жп линията Русе-Варна и построяването на тунел под " Петрохан ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР