София е домакин на дискусия за ролята на България в

...
София е домакин на дискусия за ролята на България в
Коментари Харесай

Й. Божилов: Без сътрудничество между държавата и бизнеса няма средства от европейските фондове за отбрана

София е хазаин на полемика за ролята на България в общата европейска защита, проведена от водачът на ПЕС Сергей Станишев. Един от участниците – ръководителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов ,  показа за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “, че такива полемики се организират във всички страни, тъй като те към момента имат разнообразни визии за рисковете и заканите, както и за развиването на бранша.

Действително полемиката в Европа във връзка с това какво съставлява европейската сигурност и защита в този момент стартират. За това има и доста сериозна основа, най-много от позиция на рисковете и заканите, пред които Европа е изправена. Видяхме какво може да аргументи миграцията, тероризмът... А ние чакаме, че процеси, които водят към радикализация, към миграционни талази, ще продължат да се развиват. Ето за какво Европа би трябвало да откри своето място и за гарантиране на личната си сигурност, само че също по този начин за въздействие в интернационален проект.

Друг фактор, който в този момент излиза на дневен ред е новата роля на Съединени американски щати в Европа и какъв ще бъде уговорката на Щатите за сигурността на Европа, добави специалистът и уточни че с Брекзит е отпаднала една от най-големите политически спънки пред основаването на единна европейска защита, само че една от най-силните армии в света е напуснала Съюза.

Сценариите  в действителност са три. Първият сюжет е настоящето състояние, което явно не подхожда на рисковете, пред които Европа е изправена. Последният сюжет е общата защита. За мен, този сюжет е мечтан, само че на един доста по-далечен стадий. Той е нереалистичен през днешния ден. Моето мнение е, че би трябвало да обединим напъните към втория сюжет - шерване на отговорности и на качества, усилване на  общите европейски структури за защита и консолидиране на европейската отбранителна индустрия. България също би трябвало да организира полемиката и да вземе решение - към кой сюжет и с какво ще взе участие в европейската защита.


Придобиването на съвременни системи за сигурност е скъпо и въвеждането им на въоръжение би трябвало да бъде обвързано със съдействие сред страните, които до гоставят, посочи Божилов. Държавата би трябвало да застане зад бизнеса и науката, с цел да имат те късмет да усвоят средства от общата стратегия за защита на стойност 5.5. милиарда евро, от които 500 милиона са за развойна активност, а 5 милиарда - за придобиване на отбранителни качества, посочи той.  И българската страна доста добре би трябвало да реши кое ще поддържа, по какъв начин ще си взаимодейства с бизнеса, по какъв начин ще даде информация на бизнеса. Без това съдействие сред страната, българската страна и българският бизнес, няма по какъв начин да се получат средства от европейските фондове за защита.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР