София. Двама български професори историци – Николай Овчаров и Пламен

...
София. Двама български професори историци – Николай Овчаров и Пламен
Коментари Харесай

„Мисия България“ предизвиква фурор в страните от бившия Съветски съюз

София. Двама български професори историци – Николай Овчаров и Пламен Павлов са на дълъг път из страни из някогашния Съюз на съветските социалистически републики, с цел да показват богатото културно завещание и история на Родината ни. Като същински мисионери, те прескачат от един през различен часови пояс, преминавайки хиляди километри в сняг и дъжд, мраз и зной.
Както стана ясно, те са пратеници на България по време на нейното Европредседателство. Идеята е на Външно министерство по програмата за информационните тактики. Мисията ще продължи до парадайса на май и ще бъдат обходени десетки страни. Първият „ тур “ е в няколко страни от разпадналия се Съветски съюз.
Първата спирка бе Молдова, където на 17 март в Университета в Тараклия бе изнесена началната презентация на „ Мисия БГ “. Централната зала на висшето образователно заведение в популации основно с българи град буквало се пръскаше по шевовете. В нея се бяха събрали повече от 250 души – преподаватели, студенти и жители. Естествено там двамата историци акцентираха на връзките на Родината с нейните синове и дъщери, напуснали я в годините на турското иго и намерили леговище в Молдова.
Още на другия ден самолетът отнесе лекторите в Москва, където към този момент течаха президентските избори. С различен полет те се озоваха в намиращия се в азиатската част на Русия огромен град Екатеринбург от източната страна на планината Урал. Тук ги посрещна същинска сибирска вихрушка и температури от -20 градуса.
В Екатеринбург те бяха посетители на един от най-мощните съветски университети – Уралския. Аудиторията на изнесената на 19 март презентация беше на извънредно равнище и се състоеше от декани на факултети, професори и голям брой студенти. Тук акцентът, несъмнено, беше върху българо-руските връзки през вековете, въпросите на българското културно въздействие на България върху Русия през Средновековието посредством основаната в Плиска кирилица и предадено от българи на руси православие. По тези въпроси бе реализирано цялостно единодушие.
На професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов бе оказано извънредно внимание и те бяха признати на едночасова среща с кмета на този четвърти по величина град на Русия с два и половина милионно население. Г-н Евгений Ройзман се оказа извънреден човек с историческо обучение. Той има невероятна сбирка от икони, измежду които извънредно рядка творба с просветителите св. св. Кирил и Методий и друга с облика на българския светец Иван Рилски. И двете са от 18 век. Трета икона пък демонстрира българската светица св. Петка Търновска.
Г-н Ройзман разбра за другата самодейност на „ Мисия БГ “ – слагането на монументи на кирилицата в разнообразни точки на света. Както е известно, такива към този момент са направени н столицата на Монголия, Улан Батор, и на Ледения континент Антарктида. На 24 май следва откриването на подобен монумент в третия по величина град на Русия – Новосибирск.
И не щеш ли в този момент кметът на Екатеринбург прояви голям инерес към концепцията и пожела и в неговия град да бъде построен подобен паметник. Въпрос на време е по кое време това ще се случи.
А на двамата професори на следващия ден следва нов тежък полет през Москва до столицата на Армения, Ереван. Приключението продължава, само че резултатите дават обещание да са извънредно позитивни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР