София. До края на 2021 г. се очаква пълно модернизиране

...
София. До края на 2021 г. се очаква пълно модернизиране
Коментари Харесай

До края на 2021 г. Спешната медицинска помощ в страната ще бъде модернизирана

София. До края на 2021 година се чака цялостно модернизиране на Спешната здравна помощ в страната. Това заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на публична гала по приемане на първите две коли за спешна помощ, част от плана „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “. „ Първите две коли за спешна помощ, закупени по плана за рационализация на незабавната помощ, са предопределени за ЦСМП София, където нуждата от възобновяване на автопарка, предвид на настоящата обезценка на колите, е най-сериозна “, уточни още министърът.
„ Щастлив съм, че през днешния ден в навечерието на един от най-светлите християнски празници, Рождество Христово, сме дружно и отчитаме осъществяването на първата действителна крачка по реализацията на най-големия систематичен капиталов план в опазването на здравето – този за модернизацията на незабавната помощ на територията на цялата страна. Реално ние през днешния ден одобряваме два вида коли за спешна помощ – вид Б - за транспорт, в началото лекуване и мониторинг на пациенти и С – за транспорт, интензивно лекуване и мониторинг на пациенти. На базата на това положително начало в идващите месеци – до 2021 година ще получим всички 280 санитарни коли, за които министерството има подписани контракти със „ София Франс Ауто “ АД. От март месец ще стартира регулярната доставка на останалите коли за спешна помощ, като плановете са да бъдат доставяни по 10 коли за спешна помощ на месец “, уточни Ананиев.
За високопроходимите коли за спешна помощ и тези вид 4х4, поради събитието, че по оповестената през месец март 2018 година социална поръчка не постъпиха предложения, Министерството на здравеопазването разгласи нова процедура, по която има постъпили 3 предложения за високопроходими коли за спешна помощ и четири предложения за санитарни транспортни средства вид 4х4. Към сегашния миг комисия от специалисти със съответната професионална подготвеност преглеждат подадените предложения, изясни пред публицисти здравният министър. Проект „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “ е финансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лева и тригодишен период за осъществяване, до 23.10.2021 година Проектът обгръща освен доставката на 400 оборудвани медицински транспортни средства, а и строителство, реорганизация, ремонт, преустрояване и възстановяване на достъпа в 237 обекта от системата на незабавна здравна помощ и модернизиране на пространствата посредством доставка на съоръжение и обзавеждане. „ Убеден съм, че след положените огромни старания от страна на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, Министерство на здравеопазването и всички заинтригувани страни, дейностите по плана ще бъдат осъществени в цялостен размер и в плануваните периоди, с което ще се обезпечи по този начин предстоящото от хората възстановяване на достъпа и качеството на предоставяната незабавна здравна помощ, тъй че и личният състав, който работи в системата, да се усеща задоволен, и пациентите, които употребяват услугите на незабавната здравна помощ, да бъдат обгрижени “, беше безапелационен министър Ананиев.
„ Няма по-щастлив ден от този за цялата оперативна стратегия, тъй като с резултатите, които отчитаме през днешния ден, можем умерено да мислим в вероятност за това, че ще успеем да осъществим всички заложени цели в този план, а също и че успяхме да защитим една сериозна инвестиция – може би единствената в България, която касае толкоз необятен набор от действия, свързани със бранш „ Здравеопазване “, и то капиталови ограничения, обвързани с цялостната промяна на един от стълбовете на здравната ни система – незабавната помощ. Днес можем да забележим резултата от екипната работа на Министерството на здравеопазването, Управляващия орган, Европейската комисия, изпълнителите на действия по плана “, съобщи ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ и зам.-министър на районното развиване и благоустройство Деница Николова.
„ Започваме деня с формалното показване на резултата от взаимните старания на няколко институции в България и Европейската комисия, което е следващо безапелационно доказателство за проявата на европейска взаимност и за това, че европейските институции работят и отделят средства в полза на хората “, уточни в изявлението си ръководителят на Представителството на Европейска комисия в България Огнян Златев.
Министър Ананиев благодари на Европейската комисия за бързото и без забележки одобрение на плана, на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ за оказаната поддръжка и гласуваното доверие, както и на екипа по ръководство на плана към Министерство на здравеопазването – за напъните дейностите по плана да бъде осъществени в периоди и в цялостен размер.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР