София. Днешният ден е ключов за нашата оперативна програма и

...
София. Днешният ден е ключов за нашата оперативна програма и
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Обновяването на Западния парк с 8,5 млн. лв. от ОПРР е поредният важен „зелен“ проект с добре подбрани мерки за подобряване на парковата среда

София. Днешният ден е основен за нашата оперативна стратегия и за Столична община с подписването на контракта за реорганизация на Западния парк. Това е следващият значим „ зелен “ план на общината, с извънредно добре подбрани и належащи ограничения за възстановяване на достъпността и сигурността посредством създаване на ново осветяване и система за видеонаблюдение, както и на всички архитектурни детайли на парковата среда. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на церемонията, на която заместник-министър Деница Николова и кметът на Столична община подписаха контракта за възобновяване на представителната част на Западния парк в София, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Проектът получава 8,5 млн. лева безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, а общата му стойност е близо 11 млн. лева
Министър Нанков подсети, че това е третият контракт в осъществяване от капиталовата стратегия по Оперативна програма “Регионално развитие” на Столична община на обща стойност над 230 млн. лева, след плана за интегриран градски превоз и за възобновяване на градската среда. Предстои подписването и на договорите за възобновяване на просветителна инфраструктура, на обществена и на културна инфраструктура в София, добави той.
До момента са контрактувани 73 % от общия запас на програмата, заяви министър Нанков. Той уточни, че са разплатени над 658 млн. лева и сертифицирани 214 млн. лева, с което се преизпълняват заложените етапни цели по програмата до края на 2018 година След оповестяване и на процедурата за туристическа инфраструктура, към този момент е „ отключен “ целият запас на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-20202, сподели районният министър и посочи, че ограниченията за културно-историческите атракции ще започват действително през месец септември, когато се чака Фондът на фондовете да избере мениджърите на фондовете за градско развиване.
Модернизацията и развиването на зелените системи е една от главните ограничения за възстановяване на чистотата на атмосферния въздух в София, разяснява кметът Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че Западният парк е последният от старите софийски паркове, чието възобновяване следва, като планът планува възобновяване на 350 декара зелени площи, алеи, създаване на велосипедна алея и отваряне на вход към него от към ж.к. „ Люлин “. Имаме подготвеност и чакаме действителните строителни действия да започват през идващите седмици, сподели още столичният кмет и добави, че срокът за осъществяването им е 10 месеца.
Очакваме цялостна готовност от страна на бенефициентите по програмата, тъй като постигането на етапните цели до края на годината е основно значимо, съобщи и заместник-министърът и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова.
Тя заяви, че в края на предходната седмица Министерството на здравеопазването е подало огромния план на стойност 163 млн. лева за поддръжка на незабавната помощ в страната. Надяваме се оптимално бързо да бъде оценен от Управляващия орган и от Европейската комисия, с цел да стартира осъществяването му, сподели още Николова. Най-трудната част от осъществяването на плана занапред следва.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР