София. Децата-жертви и свидетели на престъпления в Хасково и Смолян

...
София. Децата-жертви и свидетели на престъпления в Хасково и Смолян
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието откри „сини стаи“ в Хасково и Смолян

София. Децата-жертви и очевидци на закононарушения в Хасково и Смолян ще бъдат изслушвани отвън правосъдната зала и полицейското ръководство в специфични оборудвани пространства и в среда, близка до фамилната. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването . Бяха открити „ сини стаи “ в двата регионални града.
„ Работата с деца, потърпевши от закононарушения и деца правонарушители е изключително деликатна. За постигането на доверие при чуването им, както по наказателни, по този начин и по цивилен производства са нужни освен подготвени експерти, само че и подобаваща среда “, съобщи заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов в Хасково.
Специалните стаи за работа с малолетни и малолетни по отношение на наказателни и цивилен производства са построени и оборудвани от Министерството на правораздаването с финансовата поддръжка на Българо-швейцарската стратегия за съдействие по план „ Укрепване на правния и институционалния потенциал на правосъдната система в областта на правораздаването за деца ”. Помещенията са предоставени безплатно от общините Хасково и Смолян. А окръжните съдилища там ще обезпечават организацията и координацията за използването им от всички институции, които работят с деца.
“В хасковския правосъден регион 148 деца в риск са настанени при приемни родители и по отношение на тях е изменена марката за протекция от 2017 година до в този момент. От тях 27 са взели участие в производства по смяна и отнемане от наставнически права и по брачни производства, а 7 малолетни и малолетни са били жертви на домашно принуждение. Тази статистика демонстрира ясно нуждата от действието на „ синя стая “ тук “, сподели ръководителят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Тя посочи, че стаята ще се употребява освен от органите на правосъдната власт, а и от проверяващите органи и институциите, работещи с деца в риск.
Даниела Димитрова, представител на посолството на Швейцарската Конфедерация също бе посетител на церемонията в Хасково.
При откриването на синята стая в Смолян кметът на Общината Николай Мелемов акцентира, че днешното събитие е един добър образец за взаимоотношение сред институциите.
Заместник-министър Стоянов благодари на швейцарското държавно управление, за значителния принос по построяването на материалната база, позволяваща щадящо чуването на деца в допир със закона. Чрез финансова помощ на Българо-швейцарската стратегия за съдействие в последните 2 години и половина Министерството на правораздаването построи общо 8 „ сини стаи “ в страната - във Варна, Плевен, Козлодуй, Враца, Хасково, Смолян, Добрич и Разград.
На двете церемонии участваха съдии и прокурори от Хасково и Смолян, представители на Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, на дирекциите „ Социално подкрепяне, на отделите „ Закрила на детето “, на локалните комисии за битка с противообществени прояви на малолетни и малолетни, обществени служащи и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР