София. Десетият юбилеен фестивал Webit превърна София в технологична столица

...
София. Десетият юбилеен фестивал Webit превърна София в технологична столица
Коментари Харесай

Десетият юбилеен фестивал Webit превърна София в технологична столица на Европа

София. Десетият юбилеен фестивал Webit трансформира София в софтуерна столица на Европа. Над 7200 участници от 110 страни дойдоха в българската столица, с цел да вземат присъединяване във форума. В три поредни дни те разискват бъдещето на Европа, на технологиите, на сигурността и законодателството в цифровата сфера в особено основания за тях „ град на Webit “, който уредниците са построили от паркинга на зала „ Арена Армеец “.
Webit.Festival е хазаин на над 15 паралелни събития. Форумът се организира под мотото „ Преоткриване бъдещето на Европа “ и се провежда от Webit.Foundation под патронажа на министър-председателя на България Бойко Борисов, еврокомисаря по цифровите технологии и общество на Европейската комисия Мария Габриел и кмета на София Йорданка Фандъкова и с поддръжката на Министерството за председателството на Съвета на Европейски Съюз и Министерство на превоза, известията и осведомителните технологии. Събитието е част от Европейската седмица на цифровите технологии и нововъведенията - водещото събитие на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в тази сфера.
По време на формалното разкриване на фестивала гостите и участниците се срещнаха с хуманоидния робот София, който е най-модерният и фамозен робот на Hanson Robotics. Характерното за него е, че е талантлив със забележителна експресивност, хармония и интерактивност. Тя може да симулира цялостна гама от изражения на лицето, да наблюдава и разпознава лица, да гледа хората в очите и да организира естествени диалози с тях.
Министър-председателят Бойко Борисов уточни, че през днешния ден технологиите се развиват в границите на дни. „ И ние би трябвало да подготвим нашите деца да отговорят на тези провокации. Затова взехме решение да влагаме доста и в учителите – в тяхната подготовка, и в образованието на децата “, разяснява той. Борисов означи, че по времето, когато е бил основен секретар на Министерство на вътрешните работи, българите са били на второ място в света по източване на кредитни карти. „ Сиреч, доста преди да се заприказва в света за киберзащита, българските деструктивни хакери пробиваха всички защитни системи и подложиха на риск кредитните карти. И единствено за няколко години България излезе от всички черни описи и стана най-хубавата в битката против измамите с кредитни карти “, сподели още министър председателят.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изясни, че напредъкът на технологиите e основен за развиването на умните градове. „ Концепцията “умен град ” развиваме в няколко насоки. Столичната община влага в нововъведения и залага на осведомителните технологии в плановете, които финансира и поддържа. Примери за това са плановете за строителство на нова инфраструктура, метрото, модернизирането на превоза, ръководството на отпадъците, наблюдението на реките, сигурността, системата на електронно таксуване в градския превоз. Нужно е да работим и за еднакъв достъп за всички до цифровите технологии. Образованието също е основен фактор за развиване и осъществяване на концепцията за умния град “, сподели още Фандъкова и уточни, че към този момент в 36 столични учебни заведения има 267 паралелки за образования в профили с IT технологии, а в 73 учебни заведения още от първи клас децата учат осведомителни технологии.
Министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова уточни, че нашето председателство е направило всичко належащо за това цифрова Европа да не бъде догонваща, а изпреварваща. „ Работихме интензивно в нелеки диспути “, означи тя и уточни някои от достиженията през последните шест месеца в сферата - приемането на нови правила в отбрана на персоналните данни, на свободното придвижване на данните, на киберсигурността, на авторското право и на аудио-визуалните платформи, за Европейския кодекс за електронни известия и Единния дигитален портал.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разяснява, че една от главните цели на Webit e да се върнат фантазиите на младежите. „ А те постоянно са били в целите на българското държавно управление, тъй като имаме вяра в техния реформаторски дух, в техния възторг и в техните хрумвания. Българското общество има потребност от тяхната дейна позиция и считам, че Webit.X ще способства до доста огромна степен те да станат по-инициативни, да бъдат по-смели и да се включват по-активно в нашия публичен живот “, съобщи Кралев. Той уточни, че с помощта на Webit, София към този момент не е единствено спортна, само че и софтуерна столица на Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР