София чества 140 години от освобождението си с молебен в

...
София чества 140 години от освобождението си с молебен в
Коментари Харесай

Столицата чества 140 години от освобождението си

София празнува 140 години от освобождението си с молебен в църквата " Света Неделя ", който беше отслужен от Българския патриарх Неофит, оповестява Българска национална телевизия. След това се организира литийно шествие, което мина около паметника на Генерал Гурко, този на Цар Освободител и завърши пред паметника на Българския опълченец.

" Вечна и блажена да бъде паметта, да пребъде даруваната ни от Бога пролята кръв, българска независимост и още повече да се задълбочава българското духовно единение ", сподели по време на службата българският патриарх.

" Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно робство и полагане началото на своя нов, освежен и свободен живот ", сподели патриархът в словото си след молебена, оповестява БГНЕС.

Той означи, че в този незабравим ден освен софиянци, само че и всички православни българи още веднъж свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: съветски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и през днешния ден.

На честването участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов и десетки жители, които пристигнаха да поднесат цветя и венци, да благодарят и да се помолят за починалите за свободата на града. Цветя и венци бяха поднесени и от името на президента Румен Радев и доста депутати.

Преди паметника, който е тъкмо зад Централния боен клуб, бяха припомнени събитията от преди 140 години , с цел да се стигне до днешния ден, който отбелязва свободата на София, която пет века е в оковите на непозната власт.

Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров означи, че за него е огромна чест да показва Русия на днешните тържества, отдадени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското робство.

" Събитията от преди 140 години са били не подарък, а заслуга резултат от дълга и кръвопролитна битка за независимост, за правото на България сама да дефинира своята орис . Тази битка не би била допустима както без българските будители и опълченци, по този начин и без самоотвержените съветски воини, сложили на карта най-скъпото живота си, поради бъдещето на братския български народ ", изясни посланикът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР