София. Бях ученик на 17 г., денят беше сряда -

...
София. Бях ученик на 17 г., денят беше сряда -
Коментари Харесай

Петър Филипов, учител: Бях ученик на 17 г., денят беше сряда - 14 юни 1944 г., успях да спася двама войници в лодката си, с която бях излязъл в Дунав, за да се готвя за поход

София. Бях възпитаник на 17 година, денят беше сряда - 14 юни 1944 година, съумях да спася двама бойци в лодката си, с която бях излязъл в Дунав, с цел да се сготвям за поход. Това сподели 92-годишният преподавател Цонко Филипов, който беше награден за спасяването на живота на двама бойци по времето на Втората международна война, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Това се случи край Ново село, видинско. Бях възпитаник на 17 години. По това време съм на село във почивка. Имах лодка, с която излизах и се готвех, с цел да вземам участие в похода " Силистра ". Плавам и виждам транспортен съд се натъкна на мина, която го изхвърли на горе и след това той стартира да потъва. Аз виждам, че корабът е във въздуха и си споделям, да не би да сънувам. Успях да спася двама бойци. Спасих ги, само че ме питайте по какъв начин. Бях с вълнени облекла и те бяха с такива, в случай че падна във водата, няма да мога да изплувам и да ги извадя, тъй като облеклата ще се напоят и ще тежат. Дърпах ги, спасих ги в лодката “, описа той. Петър Филипов изясни, че по-късно повече от 5-6 години се е виждал единствено коминът на кораба, до момента в който се е изтеглил.
Петър Филипов изясни, че по специалност е преподавател и през целия си живот е преподавал. Според него на днешните учители им липсва образование. „ Както за учителите, по този начин и за учениците. Не може учителката да минава по „ Пиротска “ и да гледа през огромното междучасие всички възпитаници с цигара, изключително с девойки. Отидох да видя учебния двор, няма никой, игрищата празни. Къде е възпитанието? Предлагам на Министерството да стартира образование от учителите. Как ще пуши учителят пред учениците. Аз съм бил през целия си живот преподавател. Роден съм през 1927 година в Ново село във видинско “, описа още 92-годишният преподавател.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР