София. Бих предупредил потребителите да бъдат крайно резервирани към покупки

...
София. Бих предупредил потребителите да бъдат крайно резервирани към покупки
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Рискове дебнат потребителите, които се изкушават от покупки от физически лица в социалните мрежи

София. Бих предизвестил потребителите да бъдат извънредно резервирани към покупки от тези „ инициативни хора ”, които в днешната реалност употребяват по-често обществените мрежи, с цел да правят някакъв вид активност, сходна на комерсиалната. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР, оповестиха от пресцентъра на КЗП . По думите му необятна палитра опасности дебнат потребителите, които се изкушават от сходен жанр покупко-продажби. От това да си купят на стоки-менте, до неприятната обстановка да пострадат от заблудите на неточни лица, след което никой да не е в положение да им окаже помощ. „ Можем да бъдем безпределно разочаровани, че – въпреки и на доста ниска цена, е пристигнало нещо, което въобще не става за приложимост. Или да получим не нова стока, а нещо, което е употребявано: индивидът си е служил с него, по-късно е решил, че към този момент не му е потребно и го предлага за продажба, само че неведнъж може да го показва като изцяло ново на някаква доста преференциална цена ”, изясни ръководителят на КЗП.
„ За страдание, отвън обсега на Закона за отбрана на потребителите са тези връзки, които са по-скоро гражданскоправни и се развиват все по-интензивно през платформите и обществените мрежи ”, посочи Маргаритов. „ Бих предложил на потребителите да се въздържат от сходни покупки, в случай че по някакъв метод няма и странична, съпътстваща връзка и е ясно, че това са близки хора, които си имат доверие и при които мъчно биха могли да зародят някакви връзки от вида на комерсиалния спор ”, добави той и акцентира, че в случай че това се случи, на практика няма метод да се помогне на консуматор, който е направил сходна договорка.
В класическата онлайн търговия предлагащите артикули и услуги са задължени да съблюдават избрани правила и когато не го вършат, биват наказвани от контролните органи. В доста случаи Комисията за отбрана на потребителите се е произнасяла и е не разрешава друг вид нелоялни практики, за които причинителите им са били глобени.
„ Търговец беше заблуждавал потребителите с това, че материята на облеклата, които той продава, има тъкмо избран състав. Впоследствие нашите инспекции откриха, че съставът е напълно различен ”, даде образец Маргаритов. „ Този проблем е сериозен, защото това би могло да крие в някаква степен опасности и за здравето на хората ”, разяснява той. В сходни случаи Комисията дефинира най-тежките наказания. Те могат да доближат до 30 000 лева при в началото нарушаване и до 50 000 лева, ако същият търговец си е разрешил въпросната нелоялна процедура в границите на една година. Освен това, засегнатите от нелоялната процедура консуматори, имат право да претендират обезщетение за претърпени вреди, в случай че такива са настъпили вследствие на нейното използване. от страна на неточния търговец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР