София. БДЖ организира още едно празнично атракционно пътуване за всички

...
София. БДЖ организира още едно празнично атракционно пътуване за всички
Коментари Харесай

БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив по повод Деня на Независимостта на България

София. БДЖ провежда още едно празнично атракционно пътешестване за всички свои клиенти заради огромния интерес към ретро преносимия състав. Това оповестиха от пресцентъра на БДЖ . По мотив Деня на Независимостта на България (22 септември) по маршрута София - Черепиш - София специфичното пътешестване ще се реализира с парния локомотив 01.23, а композицията ще е в състав от шест вагона.
Атракционният трен ще отпътува от Централна гара София в 09.10 часа. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир „ Успение Богородично ”, както и да прегледат музейната част в комплекса. В противоположното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Черепиш в 14.15 часа.
Цената на билета за влака с парния локомотив №01.23 сред София и Черепиш ще бъде 29.50 лева за пътешестване в двете направления (с включени непокътнати места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват гратис без да употребяват настрана седящо място, като при закупуване на билети е нужен документ, удостоверяващ тяхната възраст. Националният железопътен транспортьор припомня, че децата на възраст до 10 години наложително пътуват с компаньон.
Продажбата за пътешестване с атракционните влакове започва от през днешния ден. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.
Парният локомотив от серия 01.23 е създаден в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 година и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 година локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е избран за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната сбирка „ Железопътно завещание ”. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и хранилище София през 1988 година, 01.23 е възобновен като настоящ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 година локомотивът обслужва влака „ Ориент експрес ” при прекосяването му през България.
През 2003 година локомотивът е възобновен още веднъж за придвижване и към сегашния миг се употребява за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във кино продукции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР