София. Банка ДСК избра SAS и партньорите на SAS Analytics

...
София. Банка ДСК избра SAS и партньорите на SAS Analytics
Коментари Харесай

Банка ДСК използва SAS, за да може успешно да отговори на изискванията на IFRS9 стандартите

София. Банка ДСК избра SAS и сътрудниците на SAS Analytics България и Juno Consulting за имплементацията на IFRS 9 пакета от стандарти за потребностите на финансовата адекватност и финансовата отчетност. Това оповестиха от пресцентъра на банка ДСК . Стандартът IFRS9 допуска смяна на работните процеси при финансовата отчетност, взимайки поради макро-икономическите променливи по време на виталният цикъл един кредитен инструмент, което от своя страна прави належащо внедряването на нови модели на изчисления на риска, разнообразни от наложените Basel IRB. Пред банката стояха следните провокации:
- Обобщаване и агрегиране на данни – огромен размер от фрагментирани данни трябваше да бъдат открити, агрегирани и оценени
- Симулационна среда – беше належащо да се построи високопроизводителен изчислителен инструмент, който да обработва калкулациите заложени в IFRS9, както и да дава правилни и точни крайни резултати на Банка ДСК.
- Интегрирана платформа за разбори и доклади – беше построен мощен инструмент за бизнес разбор, който демонстрира точността на данните, разпоредбите за валидиране и не на последно място генерирането на регулативните доклади, изисквани от локалния и над национални регулаторни органи.
- Цялостен метод за ръководство на данните – да се вкарат нови правила, процедури и платформа за надзор и ръководство на постъпващите данни. Стандартът IFRS9 изисква проследяемост, отчетност и бистрота на работните данни.
Взимайки поради тези детайли на решението, както и комплексността на ИТ архитектурата на Банка ДСК и прецизните регулативни крайни периоди и условия, Банка ДСК реши да разпореди на SAS Analytics България и Juno Consulting виновната задача по внедряването на IFR9 и Expected Credit Loss условия.
Чрез решението на SAS Institute (SASR. Expected Credit Loss solution for IFRS9) Банка ДСК съумя да преодолее всички провокации по внедряване на групата от стандарти, защото решенията обезпечават отворена платформа, която предлага централизирана, гъвкава, високопроизводителна и транспарантна среда за разбор.
Решението беше внедрено сполучливо и в границите на изискуемите периоди, предоставяйки следните преимущества на Банката:
- Гъвкав модел на данните – неповторим модел за разбор на обезценките
- Колективна оценка, проследяемост и скалируемост – IFRS9 изисква точни и одитируеми изчисления на равнище самостоятелен кредитен портфейл.
- Динамика на обезценките и чувствителност на кредитната експозиция – вградената функционалност в платформата на SAS разрешава висока степен на акуратност, както и разнообразни типове вградени разбори, които разрешават прогностика.
- Симулация на Риска – посредством решението Банка ДСК е способна да разиграе разнообразни сюжети, които да дефинират най-подходящото дейности
- Статично и динамично портфолио – прогнозното моделиране на SAS дава опция за отговор и на условията за стрес тестинг
- Независимост при поддръжката на аналитичните модели и моделите за амортизация
Г-н Юри Генов, Член на УС и Изпълнителен Директор на Банка ДСК разяснява: „ Решението на SAS Institute за IFRS9 даде на банката целият необходим инструментариум и интегрирана среда за работа, с цел да можем да преодолеем провокациите на условията по стандарта IFRS9. Отчитаме внедряването на SAS SAR Expected Credit Lose и IFRS9 като сполучлив план, имайки поради комплексността на решението, късите периоди и страните, въвлечени в процеса на имплементация “.
„ Като една от най-големите банки в България Банка ДСК е значим сътрудник и клиент за SAS. Успяхме да създадем солидна основа за съответна и гъвкава финансова отчетност по стандарта IFRS9 в къси периоди и динамична пазарна среда “ сподели господин Георги Робев, шеф „ Продажби “, SAS България.
Атанас Раков, изпълнителен шеф на SAS Analytics България разяснява: „ IFRS9 съставлява симбиоза сред счетоводна отчетност и регулативни правила, и е предизвикателно начинание, което промени метода, по който Банка ДСК борави с хранителни запаси, риск и данни. Това беше един добре ръководен план от страна на Банката. Екипът на SAS сподели същински професионализъм и партньорско отношение с другите звена и функционалности в Банката, което докара плана до триумф “.
За Банка ДСК:
Банка ДСК обичайно е една от банките с най-устойчиво показване и финансовите й резултати го потвърждават. През годините Банката остана неоспорим водач в банкирането на дребно, както и по по този начин значимия индикатор „ съответствие на разноските и приходите ”.
Лидерската позиция на Банка ДСК в редица сегменти на банковия пазар в България, нейният блян към оптимално съчетаване на обичаи с непрекъснато обновяване и основаването и поддържането на стандарти в банкирането годишно получават справедливо самопризнание, както у нас, по този начин и в чужбина.
За SAS Institute:
SAS е световен водач в аналитичният програмен продукт и една от най-големите софтуерни компании в света с годишен оборот преизпълнен 3.46 милиарда щатски $. Клиенти от всички токи на света употребяват новаторския програмен продукт и услуги на компанията с цел да трансформират данните в познание и с цел да могат да вземат все по точни и осведомени решения. От основаването си през 1976 година SAS дава на света СИЛАТА ДА ЗНАЕШ (мото на компанията).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР