София. Българската агенция по безопасност на храните щe продължи с

...
София. Българската агенция по безопасност на храните щe продължи с
Коментари Харесай

БАБХ продължава надзора в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка с Чумата по дребните преживни животни

София. Българската организация по сигурност на храните щe продължи с по-строгия контрол в областите Ямбол, Бургас и Хасково по отношение на Чумата по дребните преживни животни, където в границите на изпълнявания надзор и очистване на болестта са установени 103 животновъдни обекта със сероположителни дребни преживни животни в 59 обитаеми места. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ .
Пробите са взети от животните, отглеждани в 20-километровите надзорни зони към установените през юни и юли месец тази година огнища на Чума по дребните преживни животни. В резултат на доказаните проби на 8 октомври 2018 година Европейската комисия (ЕК) одобри решение (Решение за осъществяване (ЕС) 2018/1499) за нови наказания и разшири зоната под рестрикции. Вместо 7 погранични общини, глобите обгръщат Бургаска, Ямболска и Хасковска области, които включват 29 общини.
Европейска комисия одобри решение да бъде увеличена територията с наложените рестрикции откакто в продължение на два месеца стопаните на фермата в Болярово попречиха ветеринарните управляващи да унищожават огнището на чума в обекта, който беше разгласен за вторично огнище на болестта на база на позитивен резултат при проучване в Националната референтна лаборатория и данни за епизоотологична му съгласуваност с други огнища, ситуирани в инфектирана зона. Към сегашния миг фермата е със статут на обект, в който изрично и без подозрение е доказано огнище на заболяването. Мерките за очистване на болестта са наложени със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 18 юли 2018 година При извършения по същото време контрол не бяха установени други огнища на болестта, което дава съображение обекта в Болярово да се счита за причина за увеличение размера на инфектираната зона.
БАБХ авансово сигнализира за вероятно увеличение на територията с наложените рестрикции от Европейската комисия. След съвещания и по утвърдена от Европейска комисия скица, до края на месец ноември 2018 година ще бъде извършен засилен серологичен контрол в тези областите Ямбол, Бургас и Хасково. В рамките на този контрол ветеринарните лекари ще посетят и ще вземат кръвни проби от животни в 249 обитаеми места от трите области. Резултатите от пробите ще дадат по-ясна картина за здравния статус на популацията на дребните преживни животни и ще подкрепят предприемането на защитни ограничения за попречване на разпространяването на чумата и ликвидирането на болестта. Освен попречване на по-нататъшното разпространяване на чумата по овцете и козите, продължаването на надзора цели набиране на данни и предоставяне на гаранции, водещи до формалното очистване на болестта и освобождение от наложените ограничавания.
Ограниченията за придвижване на дребни преживни животни и артикули от областите с рестрикции – Бургас, Хасково и Ямбол, които не са минали термична обработка, остават в действие.
Разчитаме на цялостното подпомагане от страна на притежателите на животновъдните обекти за дребни преживни животни при осъществяването на надзора на болестта. Овладяването на обстановката и контрола на болестта е в полза на отглеждането на животни в България, както от позиция на опазването на здравето на популацията, по този начин и за опазване на доверието на комерсиалните ни сътрудници на интернационалния пазар.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР