София. България трябва да заделя поне 1% от Брутния вътрешен

...
София. България трябва да заделя поне 1% от Брутния вътрешен
Коментари Харесай

Д-р Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата: България да трябва заделя поне 1% от БВП за културната индустрия

София. България би трябвало да заделя най-малко 1% от Брутния вътрешен артикул (БВП), който да бъде ориентиран към културната промишленост. Това сподели в утринния блок „ Добро утро, България ” на Радио „ Фокус “ доктор Диана Андреева, шеф на Обсерватория по стопанска система и просвета. Тя напомни, че през 2014 година по образеца на Белгия и Полша у нас е почнала сходна акция, само че все още тя няма триумф.
„ Това би разрешило да нареждаме българската просвета в една по-различна светлина, като един от центровете или целите на българската стопанска система в границите на последния бюджет, който беше признат за 2018 година, и 3-годишната бюджетна прогноза до 2020 година Има постъпково нарастване на средствата за просвета с към 30 милиона, само че те са главно за повишение на заплатите, обществените осигуровки в границите на бранша. С доста дребен ритъм на повишаване са плановите дотации, или средствата за активност в културата ”, разяснява тя.
Д-р Диана Андреева добави, че страната ни би трябвало да почерпи от опита на други европейски страни, в които са открити механизми, с изключение на обществения запас за просвета, да бъдат привличани средства и на пазарен принцип. Тя даде образец с унгарския народен фонд за просвета, където държавната администрация не упражнява директно ръководство и където работят пропазарни източници на финансиране.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР