София. България е една от осемте държави в Европейския съюз,

...
София. България е една от осемте държави в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Суперкомпютър като на НАСА ще заработи в България през 2020 г.

София. България е една от осемте страни в Европейския съюз, в които през идващите години ще бъдат построени центрове за свръхбързи калкулации. Суперкомпютърът ще проработи у нас през 2020 година, като общата стойност на плана е 18 млн. лева - от тях 12 млн. лева ще бъдат дадени от българската страна, а 6 млн. лева – от Европейската комисия. Машината ще може да прави 4 милиарда интервенции в секунда и ще бъде ситуирана в София Тех Парк.
Темата за суперкомпютъра беше разисквана на среща на премиера Бойко Борисов с еврокомисаря по цифровата стопанска система Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „ Свързаност “ в Еврокомисията Роберто Виола. Министър-председателят съобщи, че новата машина ще даде голяма опция за автомобилните производители, медицината и строителния отрасъл в България, като ще бъде разполагаем на бизнеса и на научните общности в цяла Югоизточна Европа. „ Ние даваме на хората, занимаващите се с вложения, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Това дава голяма опция за автомобилните производители в България, тъй като всеки един подробност може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на автомагистралите и постройките също ще се тестват по какъв начин биха реагирали, въобще целият строителен отрасъл. Да не приказваме и за сферата на медицината – изключително за имунизациите “, уточни Борисов. Премиерът даде безапелационната си поддръжка за този развой още в началната му фаза, когато в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше проведена интернационална конференция за цифровото бъдеще на Европа през април предходната година. Той приветства решението на Европейска комисия да вложи 840 млн. евро в развиването на тази значима сфера и е безапелационен, че България има сериозен капацитет да бъде районен водач в региона на суперкомпютрите.
От своя страна, еврокомисарят Мария Габриел уточни, че със суперкомпютъра България прави крачка напред, с цел да бъде измежду водачите в Европа. Тя изясни, че Европа прави инвестиция от 1 милиарда евро, с които ще си върне водачеството и ще бъде измежду първите три супер сили в света. „ Темата за суперкомпютрите е образец по какъв начин по време на Българското председателство се задават тематиките от дневния ред на Европейски Съюз “, съобщи Мария Габриел.
Ръководителят на Генерална дирекция „ Свързаност “ към Европейска комисия Роберто Виола акцентира, че компютърът, който ще бъде построен в България, е толкоз мощен, колкото този в НАСА. „ Това ще бъде най-мощният суперкомпютър – ще бъде измежду първите 10 в Европа и измежду първите 50 в света “, съобщи Виола. Той уточни, че има три съществени сфери на приложение – медицина, екология и съгласуваност.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР