София. АЕЦ Белене“ може да бъде реализиран, ако бъдат постигнати

...
София. АЕЦ Белене“ може да бъде реализиран, ако бъдат постигнати
Коментари Харесай

Проф. Александър Тасев, БАН: АЕЦ „Белене“ може да бъде реализиран, ако бъдат постигнати параметрите, които сме посочили в нашите финансови анализи

София. АЕЦ „ Белене “ може да бъде осъществен, в случай че бъдат реализирани параметрите, които сме показали в нашите финансови разбори. Това сподели проф. Александър Тасев, шеф на Института за стопански проучвания – Българската академия на науките (БАН), който показа резултатите на отчета по отношение на опциите за реализация на активите, свързани с плана АЕЦ „ Белене “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. Той изясни, че отговорът на въпроса за реализацията на активите на АЕЦ „ Белене “ е трябвало да мине през един в действителност сериозен разбор на всички фактори, които оказват въздействие на плана. По думите му са създадени разнообразни сюжети за икономическото развиване на страната ни през идващите години, както и производството и потреблението на електрическа сила в България и района. Проф Тасев означи, че от позиция на правния разбор най-лошият вид би бил, в случай че нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това което е закупено до тук, просто ще се зареже. Резултатите демонстрират също по този начин, че присъединяване на страната в плана, взаимно със стратегически вложител би подобрило доста финансовите резултати. „ Държавата би трябвало да взе участие в едно такова в действителност огромно строителство “, уточни той.

„ Фокус “ напомня, че: в края на предходната година, откакто държавното управление бе изпълнило решението на арбитражния съд в Женева да заплати 1.2 милиарда лв. на съветската страна за реакторите за АЕЦ " Белене ", Министерският съвет разпореди на Министерството на енергетиката да се направи технико-икономически и юридически разбор за опциите за създаване на атомна централа на площадката в Белене, само че напълно на пазарен принцип. В началото на 2017 година беше подписан контракт сред „ БЕХ “ ЕАД и Българската академия на науките (БАН) за създаване на „ Национална тактика в региона на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката) ”, с Техническо задание, в което тъкмо са избрани всички действия, посредством които би трябвало да се оценят факторите, от които зависи електропотреблението и производството на електрическа енергия в България с небосвод 2040 година Преди няколко седмици министърът на енергетиката Теменужка Петкова разяснява, че страната изрично няма запас, с цел да приключи сама един подобен план и надлежно би трябвало да търси вложител, дружно с който да се опита да осъществя това съоръжение. Тя акцентира, че това, което притежаваме - площадка за 1,5 милиарда лева, съоръжение за 1,2 милиарда лева, всички разрешителни за този план и известието от Европейска комисия, би трябвало да се употребява по допустимо най-хубавия метод.

Весела ПЕТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР