София. 910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка

...
София. 910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: За 910 дни трябва да бъде изграден участъкът между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от магистрала „Хемус“

София. 910 дни е срокът за осъществяване на публичната поръчка за създаване на сектора сред п.в. „ Ябланица “ и п.в. „ Боаза “ от автомагистрала „ Хемус “. От тях 180 дни са за планиране, а 730 дни са за създаване на обекта. Това стана ясно през днешния ден при подписването на договорите за строителство и строителен контрол на обекта, което се организира в наличието на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестиха от пресцентъра на министерството.
Договорът за планиране и строителство на правата беше подписан от ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов и инж. Живко Недев – представител на Консорциум „ ХВП Ябланица “ ДЗЗД. Подписи под този за строителен контрол поставиха представителите на ДЗЗД „ Консултанти Хемус 1 – 2016 “ Савина Белчева и Алберт Марко Гомез.
Подписването на договорите за планиране и строителство и за строителен контрол на 9,3 км от автомагистрала „ Хемус “ е значимо освен за Северна България, само че и за цялата страна, разяснява министър Нанков. За сектора има направен механически план, строителните действия ще стартират след издаване на позволение за градеж, като редом с това ще бъдат извършени процедурите по отчуждаване на терените, уточни той.
В рамките на плана е планувано създаване на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пещерата Съева дупка. Ще бъде построена етапна връзка при километър 87+600 наоколо до село Брестница за връзка с път I-4 Коритна - Белокопитово. Автомагистралната права ще бъде с по две ленти за придвижване в посока по 4 м, две ленти за прекъсване по 3 м, междинна разграничителна линия - 2 м, водещи линии и банкети.
По думите на ръководителя на управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов най-важно при осъществяването на плана е да се съкратят периодите за планиране.
Министър Нанков уточни, че сега се прави и физическото планиране на 50-те км сред п.в. „ Боаза “ и разклона на второкласния път II-35 сред Ловеч и Плевен, като строителството му ще бъде разграничено на три стадия. Заложена е планова скорост на придвижване 120 км/ч. По този метод ще осигурим спестовност с съвсем 150 млн. лева заради отпадането на нуждата от създаване на подлези, надлези и други уреди за прекосяване по трасето, разяснява той. Очаква се в края на 2018 година да бъдат приключени техническите планове и преминати процедури по Оценка на въздействието върху околната среда, както и направени парцеларните проекти, стана ясно още от думите на инж. Атанасов.
Поели сме ангажимент за развиването на инфраструктурата в Северна България. Основни наши цели са „ Хемус “, както и автомагистрала Русе – Бяла - Велико Търново, съобщи още министър Нанков. Вече е определен изпълнителят за сектора от Автомагистрала „ Хемус “ сред п.в. Белокопитово и п.в. „ Буховци “. Строителството на правата може да започва още през тази година, в случай че няма обжалвания, посочени той.
Договорът за планиране и строителство на сектора сред Ябланица и Боаза е на стойност 54 990 000 лева без Данък добавена стойност. Изпълнител е сдружението „ ХВП Ябланица “ ДЗЗД, в което вземат участие: „ Хидрострой “ АД, „ Водстрой 98 “ АД и „ Пътстрой Бургас “ ЕООД.
Строителният контрол на сектора сред п.в. „ Ябланица “ и п.в. „ Боаза “ е предоставен на ДЗЗД „ Консултанти Хемус 1 – 2016 “. В сдружението вземат участие „ ПИ Европейски Съюз Консулт ” ЕООД, „ Евроконсулт ” АД и „ Строл-1000 ” АД. Стойността на контракта е 595 899,10 лева без Данък добавена стойност.
Взели сме решение и работим с адвокати да заведем цивилен иск за опити за шиканиране на процеса, корист с право и пропуснати изгоди от забавянето на въвеждането на тол системата у нас, заяви министър Нанков в отговор на въпрос.
Той разяснява, че българското законодателство в тази област транспонира напълно европейска инструкция, само че е уязвимо. В момента, даже една тъжба да е процедурно нарушаване и да е неприемлива по Закона за публичните поръчки, тя блокира процеса, тъй като по нея би трябвало да има изговаряне на Комисията за защита на конкуренцията, както на Върховния административен съд, в случай че има обжалване и там.
Предварителното осъществяване на публичната поръчка за избор на реализатор, който да проектира и вкара тол системата у нас е допустимо, когато оценителната комисия прегледа офертите и избере подобен, с целия риск на база вероятно обжалване, сподели още министър Нанков. Процедурата сега е на стадий съобщение и получени предложения, само че е стопирана поради следващата тъжба с пощенско клеймо от 26 май и получена в Комисия за защита на конкуренцията на 3 юли, уточни той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР