София. 800 млн. лева на годишна база са лошите, забавени,

...
София. 800 млн. лева на годишна база са лошите, забавени,
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова вкарва закон за личния фалит

София. 800 млн. лв. на годишна база са неприятните, забавени, необслужени потребителски заеми. Това са приблизителни цифри, тъй като една част от банките и небанковите финансови институции продават на предварителна фаза своите вземания, тъй че да не си утежняват кредитния портфейл. Тези цифри изнесе омбудсманът Мая Манолова на конгрес в институцията, на който бе показан план на Закон за неплатежоспособност на физическите лица, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана . България към момента е единствената страна в Европейския съюз, в която липсва законодателна уредба за персоналния банкрут, като в същото време страната ни се наражда в топ 5 по неприятни заеми в Европа.
Припомняме, че екипът на омбудсмана и специалисти работят по правенето на подобен законопроект от предходната година. На 27 март 2018 година беше дискутирана концепцията на законопроекта на конгрес в Представителството на Европейския съюз, проведен от омбудсмана, взаимно с фондация „ Български институт за правни начинания “. Още тогава депутати, магистрати, специалисти, представители на институциите, на банковата асоциация, синдикати, работодателски, съсловни и цивилен организации, разискваха проблемите, последствията и опциите пред основаването на нормативна уредба за частния банкрут и „ безконечния дебитор “. Социологическа организация „ Глобал Метрикс “ оповести резултатите от първото национално проучване по въпросите на персоналния банкрут, което сподели, че 82.3% от българските жители чакат приемането на подобен закон.
Общественият бранител означи, че първите планове на подобен закон са отпреди 7-8 години, само че е имало сериозен проблем с качеството на плановете, както и нежеланието на националното посланичество да се заеме с тематиката.
Манолова акцентира, че направеният от екипа ѝ законопроект е отворен за даване на отзиви и съответни оферти от участниците в днешния конгрес.
„ Ние сме подготвени да работим интензивно, дисциплинирано с моя екип, ще включим всички, които пожелаят да отделят от времето си, с цел да вземат участие, ще вземем поради всяко мнение, само че аз нямам никакво желание повече да вземам участие в разтакаването за решаването на този извънредно значим за българските жители проблем “, разгласи омбудсманът и добави, че до месец юли ще внесе в Народното събрание подготвен план на Закон за несъстоятелността на физическите лица. По думите ѝ забавянето на работата по този план няма да способства за неговото качество, още повече, че в Народното събрание ще стартира още веднъж процедура по разискването му.
„ Сигурна съм, че тя ще бъде открита, в случай че въобще стартира. Защото съпротивата, когато става дума за стопански ползи на могъщите на деня – банки, монополи, бързи заеми, колектори, който става дума за техните ползи, е голяма. Практиката демонстрира, че народните представители стартират да се разсейват “, уточни Мая Манолова.
Омбудсманът осведоми, че Законът за персоналния банкрут действително ще се отнася както за жители в качеството им на консуматори, по този начин и за упражняващите свободни специалности, които не са търговци. Общественият бранител подчертава, че свръхзадължеността на жителите у нас се е трансформирала в публичен проблем, тъй като сивата стопанска система пораства и обществено изключените и обезверените хора, без хоризонт пред себе си, стават от ден на ден. Тя уточни още, че неотдавна е финализирана Европейска инструкция, която се отнася единствено за жителите, разрастващи икономическа активност, т.е. жителите бизнесмени, само че в нейното предложение текстовете на закона ще се отнасят за всички жители в качеството им на консуматори. По думите ѝ тази инструкция се чака да влезе в действие до месец и ще принуди държавите-членки в двугодишен период да преведат законодателството си в сходство с новото схващане – „ Не на банкрутите! Да, на втория късмет и на насърчаване на просвета на разсрочването на задължения. “
„ Добросъвестността в закона е сложена пред скоби, производството стартира само и единствено във връзка с жители, които при изискванията на почтеност са изпаднали в тежка обстановка по разнообразни аргументи, като неопределено обмислен финансов риск или при натоварване с заеми за покупка на разнообразни движимости, които са значими за фамилията, само че не са първокласни, а да вземем за пример са за фамилно жилище, въобще всичко, което е належащо за жителя да живее обикновено в 21 век “, посочи омбудсманът и добави, че добросъвестността ще се следи от началото на производството до неговото привършване.
Манолова акцентира, че ще бъдат изключени жителите, които в процеса на производството укриват приходи, не оповестяват за всички поети задължения или се отклоняват от поетите задължения в границите на производството. Тя предлага процедурата да се развива пред съда, само че подчертава, че има резонни оферти за двуфазово произвеждане.
Омбудсманът заключи, че текстовете, които предлага в закона, ще могат действително да проработят в къси периоди, като плануват опция за медиация и за други извънсъдебни начини за решение на разногласието.
„ Производството би трябвало да бъде комфортно, бързо, дейно и на ниска цена за българина, с цел да се реализира резултат “, сподели Манолова. По думите ѝ самото приемане на закона ще съставлява една „ алена лампичка “ за кредиторите, че притискането до дъно на длъжника, изхвърлянето му в сивия бранш, трансформирайки го в обществено изключено лице, не е единственото решение.
Според нея тогава самите кредиторите ще бъдат дейни за реализиране на съглашения със своите длъжници, тъй като скъпите производства и дългите изпълнителни процеси било пред частен или държавен правосъден реализатор натоварват и заемодател, и дебитор.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР