София. 46 електронни винетки са купени само в първия час

...
София. 46 електронни винетки са купени само в първия час
Коментари Харесай

АПИ: 15 000 посещения са отчетени през първия час на www.bgtoll.bg, за 60 минути са купени 46 е-винетки, а близо 400 хартиени стикера - конвертирани

София. 46 електронни винетки са купени единствено в първия час от стартиране на профилирания уебсайт www.bgtoll.bg на Националното тол ръководство. От 14 часа в продажба са е-винетки през уеб страницата, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в комерсиалната мрежа. Над 15 000 са били визитите на www.bgtoll.bg в първия час от старта му, а близо 400 са конвертираните хартиени стикера към електронни винетки. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ).
Уеб уеб сайтът bgtoll.bg беше показан на конференция през днешния ден в Министерството на районното развиване и благоустройството от шефа на Националното тол ръководство Антон Антонов, членът на Управителния съвет на АПИ инж. Веселин Давидов и специалиста към АПИ проф. Олег Асенов.
Е-винетка може да се купи през уеб страницата www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване, които е планувано да бъдат ситуирани по Граничен контролно-пропусквателен пункт и комерсиалните обекти. Начините на заплащане ще са с кредитна и дебитна карта, а през уеб страницата ще е вероятен и банков трансфер. При заплащане с банков трансфер обаче е нужно софтуерно време от 1-2 дни, с цел да се отрази то в системата, както е при всички банкови заплащания, означи Антон Антонов.
Проф. Олег Асенов акцентира, че преди да пристъпи към пазаруване на е-винетка, потребителят на пътя би трябвало да си е изяснил три съществени детайла – какъв артикул за таксуване на време желае да купи (уикенд, седмична, тримесечна, годишна винетка), както и да знае регистрационния номер на автомобила и да реши по какъв начин да възнамерява пътуването си. Системата разрешава е-винетката да бъде задействана с дата до 30 дни най-късно от момента на пазаруването й.
След избор на страната, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се вкарва регистрационният му номер и се избира интервал на годност на винетката. Системата автоматизирано пресмята коя е крайната дата за годност на винетката, означи проф. Асенов.
Има алтернатива по избор да бъде въведен имейл адрес, на който потребителят да получи противоположна квитанция. Не е нужно да я разпечатва, нито да я носи в автомобила си, нито да я показва на контролните органи. След като получи идентификационен номер на транзакцията за купена винетка, клиентът може да изтегли квитанция или да вкара електронен адрес, на който да я получи и по-късно да завърши процедурата по покупката.
В рамките до 5 минути след пазаруване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки самичък ще може да ревизира дали винетката е годна. За правоприлагащите органи се вижда, че купената е-винетка е годна, че към момента не е употребена и ще бъде дейна от 1 януари 2019 година
Е-винетката е държавна такса, надлежно при сбъркана транзакция или покупка на е-винетка, във всички Областни пътни ръководства (ОПУ) би трябвало да бъде подадена писмена молба в свободен текст, който коментира обстановката. Ако потребителят има разпечатана квитанция за покупката, това би помогнало доста за бързото разяснение на случая, означи проф. Асенов.
Инж. Веселин Давидов уточни, че контролът ще се реализира от мобилните екипи на Националното тол ръководство, както и от органите на Министерство на вътрешните работи и Агенция “Митници ”. Той акцентира, че с обезщетителната такса, въведена в унисон с интернационалната процедура, се дава опция на нарушителите, които употребяват пътя без платена е-винетка, да си спестят съставянето на акт за определяне на административно нарушаване. Предвижда се обезщетителната такса за леки коли да бъде 70 лв., за тежкотоварни транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса от 3,5 до 12 тона - 125 лева, и за транспортни средства с тегло над 12 тона – 175 лева, сподели той и означи, че сумите следва да бъдат обнародвани в “Държавен вестник ”.
На финалната права сме със Световната банка за установяване на обсега и метода на заплащане за тежкотоварните транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3, 5 тона или така наречен тол такса, сподели още инж. Давидов. По думите му сега две трети от приходите за платената пътна мрежа се генерират от леките коли, а с тол таксата ще се вкара по-справедлив метод за прилагане на пътната инфраструктура.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР