София. 40 000 е броят на обектите на недвижимото културно

...
София. 40 000 е броят на обектите на недвижимото културно
Коментари Харесай

Екатерина Джумалиева, Министерство на културата: 40 000 е броят на обектите на недвижимото културно наследство в България

София. 40 000 е броят на обектите на недвижимото културно завещание в България. Това съобщи Екатерина Джумалиева, и.д Дрикеция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка Международния ден за запазване на паметниците на културата.
„ Към момента обектите, които са придобили статут на недвижими културни полезности или са декларирани като такива, са 29 660, а според предписание на Министерския съвет 10 000 са археологическите обекти, които имат статут на недвижими културни полезности от национално значение по смисъла на Закона за културното завещание. Така броят на обектите на недвижимото културно завещание в България възлиза на към 40 000 “, съобщи Джумалиева.
Тя уточни, че опазването на културното завещание е сложен и комплициран развой, който включва присъединяване на разнообразни страни и механизми, като вярното финансиране е единствено една част от инструментите за реализиране на стабилно развиване.
Виктория КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР