СОФИЯ, 24.09.2024 г. - Компанията за инженеринг, доставки и строителство

...
СОФИЯ, 24.09.2024 г. - Компанията за инженеринг, доставки и строителство
Коментари Харесай

SUNOTEC и основни акционери в Еврохолд превърнаха депо за индустриални отпадъци в хибриден ВЕИ парк

СОФИЯ, 24.09.2024 година - Компанията за инженеринг, доставки и строителство Соларис Холдинг АД - смесено сдружение на българо-германската SUNOTEC и главните акционери в Еврохолд България АД, откри публично през днешния ден в Перник хибридна централа за произвеждане и предпазване на зелена сила.

 

Хибридният парк включва фотоволтаична централа с мощ от 32 MWp и оборудване за предпазване на електрическа енергия с потенциал от 61 MWh. Паркът е построен върху остаряло бунище на локалната стоманодобивна промишленост при съблюдаване на най-високи екологични стандарти. Той е ситуиран върху 310 декара, като в него са конфигурирани 56 889 фотоволтаични панела, с което ще бъдат спестени 15 847 тона нездравословни излъчвания годишно. ФЕЦ Перник може да зареди с сила 10 200 семейства (при междинна годишна консумация на едно домакинство от 3.272 MWh). 

 

Проектът е финансиран от Банка ДСК и немската Varengold bank AG. Батериите за предпазване на зелена електрическа енергия са на един от водещите производители в света в този сегмент - Huawei. Произведената електрическа енергия ще се ръководи от лицензирания търговец Електрохолд Трейд ЕАД. 

 

Системата за предпазване разрешава създадената зелена сила да се употребява в пиковите часове на потреблението и да бъде гладко разпределена по отношение на потребностите, с цел да не натоварва електроенергийната система на страната. Тя дава напълно нови благоприятни условия за реализация на силата и разрешава подписване на дълготрайни контракти за покупко-продажба на закрепена цена.

 

“Когато за първи път стъпихме на това място, то приличаше на лунен пейзаж. Най-тежката част от плана бе проектирането, след което за пет месеца сътрудниците ни съумяха да разместят 1 млн. куб. м. земни пластове и да построят този парк. Заедно със същите сътрудници от Еврохолд и Електрохолд напълно скоро следва да открием втори хибриден парк в община Ихтиман. Ние самите сме в развой на създаване на още 23 плана, някои от които са за независимо предпазване на сила, ” сподели Калоян Величков, изпълнителен шеф на SUNOTEC, една от най-големите компании в строителството на фотоволтаични централи в Европа, която е учредена в България, само че оперира в целия свят.

 

“ФЕЦ Перник дава отговор изцяло на най-новите условия за оптимално дейно произвеждане и оползотворяване на възобновима чиста сила според рекомендациите и политиките на Европейски Съюз. Важно е да се откри салдото, значима е и поддръжката на страната, само че ние взехме решение да поемем риска, без да чакаме проекти за възобновяване и планове, тъй като енергетиката не чака ”, сподели Кирил Бошов, представител на главните акционери на Еврохолд. 

 

“В групата Електрохолд се стремим да затворим естествения цикъл от произвеждане през систематизиране до доставка и продажба на електрическа сила на крайните клиенти. С планове като този получаваме опция да предложим конкурентна сила на закрепена цена в дълготраен проект в унисон със зеления преход, ” съобщи Владимир Дичев, основен търговски шеф на Електрохолд България. 

Соларис Холдинг възнамерява да построи слънчеви мощности с потенциал 600 MW и системи за предпазване на електрическа енергия от 1000 MWh. 

 

За Eврохолд България АД 

Еврохолд България АД е водеща енергийна и финансова група с активност в района на Централна, Източна и Югоизточна Европа. Акциите й се търгуват на фондовите тържища в София и Варшава. Еврохолд е притежател на Електрохолд - водещата електроенергийна група в България, притежаваща най-големия дистрибутор, снабдител и търговец на електрическа енергия в страната, с над 3000 чиновници и съвсем 3 млн. консуматори. Еврохолд е притежател и на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от огромните застрахователни групи в района. ЕИГ дава цялостен набор от застрахователни услуги, оперира в 11 страни, обслужва над 4 млн. клиенти и има над 3000 чиновници. 

www.eurohold.bg; www.electrohold.bg; www.eig.bg  

 

За SUNOTEC

SUNOTEC е българо-германска компания с 12% пазарен дял а построяването на индустриални фотоволтаични централи в Европа и с повече от 600 слънчеви плана с потенциал над 8,2 гигавата в международен мащаб. Компанията е шеф на над 1500 чиновници и има най-големия парк от лична строителна техника в бранша в Европа. SUNOTEC дава цялостния набор от услуги, свързани с построяването на фотоволтаични паркове, от геология, инженеринг, строителство, доставяне, ръководство, поддръжка и съоръжение до наново зареждане на съоръжения и решения за бранша, основани на изкуствен интелект.

www.sunotec-group.com 

 

За Електрохолд Трейд ЕАД

Електрохолд Трейд ЕАД е част от групата Електрохолд, благосъстоятелност на Еврохолд. Компанията е първият лицензиран търговец на електрическа сила в България. От основаването си през 2005 година до края на 2023 година тя е доставила близо 49 милиарда KWh електрическа сила на бизнес клиенти. Дружеството търгува на пазара на едро, дава решения за индустриални и корпоративни клиенти и ръководи водеща балансираща група.

www.electrohold.bg/trade

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР