София. 2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в

...
София. 2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в
Коментари Харесай

3 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура през 2019 г.

София. 2019 година ще бъде основна за пътното строителство в България. Очаква се да бъдат вложени 3 милиарда лева в пътна инфраструктура. Това стана ясно от думите на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която взе присъединяване в Осмия спорен конгрес „ Строителството през 2019 година – вероятности и провокации “. Тя съобщи, че се чака строителство да бъде един от моторите на икономическия напредък през 2019 година, тъй като ще се запазят положителните темпове на развиване в секторите " Изграждане на жилища " и " Инфраструктура ". Аврамова посочи още, че от началото на месеца се работи по нормативни промени за гаранционните периоди за ново строителство и при поправки на първокласни, второкласни и третокласни пътища.
По думите ѝ топ приоритет на министерството остава сигурността на пътната инфраструктура. Тя посочи, че сега Агенция „ Пътна инфраструктура “ прави инвентаризация на автомагистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната. На базата на систематизиран отчет ще бъдат направени разбор и план за нужните средства. Аврамова акцентира, че ще бъдат безкомпромисни към качеството на осъществяване.
Тя очерта огромните инфраструктурни планове на 2019 година, като приоритет на държавното управление остава Автомагистрала “Хемус “. Работи се интензивно по два нови сектора от автомагистралата, а до края на годината се чака да бъдат оповестени публичните поръчки за още две прави – от пътен възел „ Боаза “ до разклона за Плевен и Ловеч с дължина 52 км и останалите към 85 км до връзката с пътя Русе-Велико Търново. Така в границите на идващите месеци ще бъдат оповестени публични поръчки за строителството на още 137 км от Автомагистрала „ Хемус “. Годината ще бъде основна и за построяването на Автомагистрала „ Струма “. Продължава работата по трасето от Кресна до Сандански, което се чака да е готово до края на строителния сезон, както и на сектора Благоевград - Крупник. Работата край Благоевград е към момента спряна поради откритото антично населено място край с. Покровник. Министерство на регионалното развитие чака мнението на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимото културно завещание и ще се съобрази с него.
Нови благоприятни условия за бизнес откриват и плановете по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година През 2019 година по Оперативна програма “Регионално развитие” ще бъдат в осъществяване над 400 инфраструктурни плана, в това число огромните планове на общините Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Те са за възстановяване на градската среда, превоза и пътната инфраструктура. Ще бъдат актуализирани 53 учебни заведения, детски градини и университети в София, 16 просветителни обекта, в това число 2 университета, в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе. В община Враца ще се модернизират учебни заведения и детски градини, както и филиалът на Медицинския университет в София - „ Проф. доктор Иван Митев “.
Във ВиК бранша със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ ще се построяват обекти за над 1 милиарда лева
Министър Аврамова моли за оптималната готовност при осъществяване на плановете. „ Нека страната ни бъде една огромна строителна площадка, на която, както и до момента - под светлината на прожекторите, се строят пътища, тунели и мостове, разкрасяват се градовете ни, модернизират се българските учебни заведения. А Министерство на регионалното развитие ще бъде освен предан сътрудник на бизнеса, само че и неутрален коректив “, сподели още районният министър.
Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов съобщи, че през тази и през 2019 година главните задания ще бъдат свързани с продължение на строителството на автомагистралите „ Хемус “ и „ Струма “, със стартирането на плановете Калотина - София, Видин - Ботевград, Русе - Велико Търново и довършването на обходния път на Габрово. По думите му сполучливото внедряване на тол системата за транспортните средства над 3,5 тона от 16 август 2019 година и на електронната винетка за леките коли от 1 януари следващата година е идея за целия екип на пътната администрация. С въвеждането на новия финансов модел ще се обезпечи в пъти по-голям запас за модернизиране на инфраструктурата, за нейното поддържане и построяването на основни пътни посоки.
Той уточни, че в края на август е открита тръжната процедура на най-дългоочаквания и може би най-трудоемък като подготовка и осъществяване план, обвързван със строителството на Автомагистрала „ Струма ” през Кресненското дефиле. Срокът за подаване на офертите за лот 3.2 - платното за София в сектора сред Крупник и Кресна, е през ноември. Инж. Глосов изрази вяра в тръжната процедура за избор на реализатор при построяването на най-сложния сектор от автомагистралата да вземат участие редица български строителни компании. Той заяви още, че до края на сегашния строителен сезон бъде подготвена правата от Кресна до Сандански и с това Автомагистрала „ Струма “ ще се удължи с още 24 км.
Пред публицисти инж. Глосов разяснява, че предстоят местни поправки в сектора сред Чирпан и Стара Загора на Автомагистрала „ Тракия “, в който от началото на седмицата скоростта на придвижване поради неравности е лимитирана до 90 км/ч. До началото на зимния сезон ще се извършат местни поправки, а през идната година ще се направи ремонт на правата, въведена в употреба през 2007 година Глосов уточни, че за обновяването ѝ ще са нужни съществени средства и напомни, че за ремонта на 22 км от Автомагистрала „ Тракия “ сред 134-ти и 156-ти км, приключен преди началото на лятото, са вложени към 40 млн. лева „ За идващите 30 км ще са нужни доста повече средства “, акцентира инж. Глосов.
На форума стана ясно още, че от началото на идната година цялото възлагане на публични поръчки ще става по електронен път. Вицепремиерът Томислав Дончев изясни, че се чака това първоначално да сътвори известни компликации, само че след няколко месеца дейна приложимост, този метод ще улесни всички. Той прикани възложителите, като задават критериите, да гледат в вероятност, като фокусът не е единствено върху цената, само че и върху разноските за употреба и поддръжка през годините. По думите на вицепремиера най-малодушният метод е възлагане на най-ниска цена.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР