София. 185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите

...
София. 185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите
Коментари Харесай

Столична община: 185 души преминаха безплатни прегледи на белите дробове

София. 185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите дробове, извършени през първия стадий на профилактичната акция в София. Скирнингът се организира от Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания “ с поддръжката на Столична община. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Безплатните профилактични прегледи се правят два пъти в месеца със профилирана инсталация, предоставена от общинската Втора градска болница и Сдружението. Прегледите се организираха във Втора МБАЛ и 12 ДКЦ в ж.к. " Люлин ", след предварителни записвания.
При няколко столичани, минали скрининг на белите дробове, лекарите са се усъмнили за злокачествени болести и са насочили пациентите неотложно за спомагателни проучвания и лекуване. Най-много от прегледаните са с открита хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), други - с промени, насочващи към туберкулоза или пневмония, а при трети е открита сърдечна непълнота. Всички са били ориентирани към профилирани здравни заведения или са им изписани лекарства за лекуване.
На заложени въпроси от медицинския екип, близо 80% от пациентите /вкл. пушачи/ са дали отговор, че не са съгласни да се пуши в заведенията.
Прегледите са съобразени с условията на СЗО за непринуден скрининг. Вторият стадий от скрининговата акция ще се организира през есента. Столична община и Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания “ авансово ще разгласят телефони за записване и лечебните заведения, в които ще се вършат безплатните прегледи.
Провеждането на скринингови проучвания е извънредно значимо за ранната диагностика на болесттите. Столична община има и други стратегии за профилактични прегледи за злокачествени болести като рак на млечната жлеза и рак на простата за предварителна защита.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР