София, 16 април 2018 г. – 60% от българите категорично

...
София, 16 април 2018 г. – 60% от българите категорично
Коментари Харесай

60% от българите подкрепят въвеждане на термина за качество „планински продукт“ в България

София, 16 април 2018 година – 60% от българите изрично поддържат и имат вяра в резултата от въвеждане на термина за качество „ планински артикул “. 27 % считат, че може би ще има добър резултат, 10% нямат мнение, като единствено 3% са срещу. Това стана ясно от показване на национално социологическо изследване – Въвеждане на термин за качество „ планински артикул “, осъществено от АФИС по поръчка на евродепутат Момчил Неков.

Въвеждане на означението „ планински артикул “ в България, както и ориентиране на вниманието към планинското земеделие, опциите за развиване на земеделските производители от тези райони и интензивно наличие на техни артикули на пазара в България и Европейски Съюз е една от идеите, по които работи евродепутат Момчил Неков.

„ На хората от планинските райони би трябвало да им се даде видимост, тъй като производството там е по-трудоемко, има по-слаборазвита инфраструктура, по-малко вложения, по-труден достъп, само че пък и чиста околна среда.
България може да е една от първите страни в Европейския съюз, която да вкара термина „ планински артикул “, съобщи Момчил Неков.

„ Над 40% от България е с планински релеф. Затова би трябвало да се възползваме от съществуващите европейски принадлежности и да дадем късмет за развиетие на планинското земеделие и продукция “, посочи Неков.

„ От проучването стана ясно, че главните последователи на това изобретение са живеещите в столицата, по-заможната част от популацията, хората с високо обучение и положително здраве; това са и хората,склонни да заплащат повече за сходен вид артикули “, разяснява Стефан Георгиев, социолог от социологическа организация АФИС.

43% от интервюираните дават позитивен отговор, че в случай че се вкара термина за качество „ планински артикул “, ще имат доверие в качеството на продуктите, върху чиито опаковки има знак.

В събитието се включиха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ, представители на планински общини и аграрни производители.

За Момчил Неков:

Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;
Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските райони “;
Член на Комисията по „ Култура и обучение “;

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.

Може да следвате значимите вести от господин Момчил Неков като го последвате в обществените мрежи Facebook и Туитър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР