София – град и София окръг в момента държат палмата

...
София – град и София окръг в момента държат палмата
Коментари Харесай

460 са вече болните от морбили у нас, на 6 място сме в Европа по заразени

София – град и София окръг сега държат " палмата на шампионата " по брой заболели от морбили, надлежно със 124 и 165 заболели, стана ясно на семинар в Старосел, с присъединяване на експерти по заразни и паразитни заболявания, проведен от Българското съдружие по новаторска медицина. В момента България е на 6 място по брой заболели от морбили в Европа с 460 заболели. 76% от инфектираните у нас са ромски деца, заяви доцент Ангел Кунчев, Главен държавен контрольор. Само предходната година 65 хиляди деца са умряли от зараата в целия свят. Рано или късно това ще се случи и у нас, и ние ще дадем жертви, предупреди доцент Кунчев.

В едно от първите зародили у нас огнища на болестта – Благоевград, болните все още са 136 като тенднцията е към понижаване. Епидемията от морбили у нас, пламнала предходната година точно в този район, е била импортирана от Македония, която тези дни разгласи публично и национална зараза, с над 1000 заболели към днешна дата. Македонско семейство пристигнало на ски в Банско и след няколко дни едно от децата им се разболяло. То е било настанено в болничното заведение в Разлог, където обаче не са били спазени нужните противоепидемични ограничения, вследствие на което избухна гърмежът на първото огнище от морбили в детското отделение на болничното заведение в Разлог, при който се разболяха 16 деца

Абсолютно не дават отговор на истината появилите се изказвания, че измежду болните има и имунизирани деца, съобщи още доцент Кунчев. Става въпрос за недобросъвестни практики персонални лекари да регистрират като сложени ваксини, които действително не са били направени. Последни проучвания на терен потвърждават това. Взети са проби от 22 заболели деца в Самоков, които са регистрирани като ваксинирани с комбинираната ваксина, включваща и отбрана против морбили. При 21 деца е открито, че няма съществуване на никакви антитела срещу болесттите, включени във имунизацията, което значи, че тя въобще не е била поставяна, сподели доцент Ангел Кунчев. Повече няма да се вършат взаимни отстъпки с такива лекари и ще се ползват допустимо най-строгите ограничения, в това число с лишаване на лекарски права и наказателно гонене, предизвести той.

Поставянето на ваксина е единствената сигурна отбрана против заболяването, а у нас се внася най-качествената ваксина, подсигуряваха експертите епидемиолози. Имунизационният обхват у нас с 2 дози ваксина против морбили през 2017 година - е бил малко над 91%, до момента в който в множеството европейски страни е 90% и под 90%, което изяснява значително обстановката все още с върлуване на болестта на континента. Основните фактори, влияещи върху поостигането на нужния обсег от наложителни ваксини, са основно антиваксърските настроения и неналичието на съответен логаритъм за противопоставяне, разяснява доктор Теодора Тодорова, шеф Дирекция „ Здравен надзор “ към Министерство на здравеопазването.

„ Ваксините в Америка не са наложителни “ е един от най-често спряганите причини на антиваксърите. В редица страни в действителност имунизациите не са наложителни, само че по едно и също време с това е в действие възбрана такива деца да посещават детски заведения, разяснява юрист Мария Шаркова. В последно време точно по отношение на епидемията от морбили, все по-често се следи прекосяване от целесъобразен към наложителен режим на имунизиране, което значи, че страните абсолютно слагат правото на живот над правото на избор на родителите да вземем за пример дали да имунизират децата си, уточни тя.

На европейско равнище е сложена цел до 2020 година да се реализира 95% покритие на популацията с имунизации против морбили. Предстои да се възстановят и постоянните контролни инспекции дали в действителност са осъществени регистрираните имунизации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР