Софициална церемония и Поход на толерантността Ние помним в София

...
Софициална церемония и Поход на толерантността Ние помним в София
Коментари Харесай

Ние помним: С Поход на толерантността бяха отбелязани 81 години от спасяването на българските евреи

С публична гала и Поход на толерантността " Ние помним " в София бяха маркирани 81 години от спасяването на българските евреи и почетена паметта на евреите, починали в нацистките лагери на гибелта.

(*Видеото е архивно: Удостоиха 101-годишна жена, претърпяла Холокоста, с медал за заслуги)

Походът се трансформира в годишен израз на устрема на българския народ към независимост, пълноправие, великодушие и хармонично общуване, без значение на етноса и религията, се показва в поздравлението от името на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, прочетено пред присъстващите.

Спасяването на българските  евреи през Втората международна война е съображение за заслужена горделивост за актуалните българи, отбелязва Габриел, откакто напомня хронологията на събитията.

" Тази страница от българската история поражда ентусиазъм за битка със актуалните прояви на антисемитизъм, тя дава образец за единение и съпричастност, който българското общество да следва. Днес повече от всеки път има потребност интензивно гражданско общество, което познава и отстоява своите права, общество, в което толерантността, равноправието и хуманизмът са изконни морални полезности,  добавя тя. През октомври 2023 година Министерският съвет одобри Национален проект за деяние за битка с антисемитизма 2023-2027., който е отговор на нуждата да опазим страната и обществото ни от надигащия се в международен проект антисемитизъм, както и инструмент за запазване на богатото историческо и културно завещание и на паметта за Холокоста. С съществуването на този проект и на избран с решение на държавното управление народен координатор за битка с антисемитизма България е измежду водещите страни членки в Европейски Съюз ", споделя още Габриел.

Честването на 81 година от спасяването на българските евреи е ден на поклонение, само че и на респект към всички наши съграждани, които се сплотиха и опазиха живота на близо 50 хиляди евреи, сподели заместник-кметът на Столична община Никола Барбутов.

" Днес е и ден наизуст, сподели още той и увери, че няма да бъдат забравени и тези над 11 хиляди евреи, изгубили живота си в лагерите на гибелта. Със своята увереност и дейности преди 81 година българските интелектуалци и свещеници извоюваха успеха на човечността и положителното, демонстрираха, че историята може да се промени ", добави той.

София е град на толерантността и мъдростта, завещана ни от вековете, сподели още той и уточни, че човечността и положителното са дела, поради които би трябвало да бъдем обединени.

Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари изрази благодарността за спасяването на българските евреи и уточни, че това е едно от нещата, което „ ни прави толкоз свързани “. Той уточни, че актът на спасението е доста значим и тъй като тъкмо в този стадий на историята, при съответните условия, хората са издигнали гласа си, с цел да не бъдат депортирани българските евреи. Посланикът означи, че е елементарно да се показва поддръжка в положителни времена, само че сложното е да се даде поддръжка в тежки времена.

Проф. Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом “ , прикани да помним историята и да се поучим от грешките ѝ, както и да носим отговорност за света, в който живеем. На младежите непрестанно се изяснява историята на Европа, България, на Израел, с цел да могат да израснат като почтени български жители, сподели за Българска телеграфна агенция проф. Оскар.

За тях е неразбираемо по какъв начин е допустимо да се случат дейностите от времето на Втората международна война, по какъв начин е допустимо хора да избиват други хора и имено поради това би трябвало да познаваме историята и да се поучим от нея, тъй като виждаме, че светът, в който живеем, става все по-небезопасено място. По думите му има надигащ се шовинизъм и апели за война в разнообразни елементи на света. Младите хора виждат и днешната реалност в Израел и всички ние сме съпричастни както с нещастието в Израел, по този начин и със протичащото се в Украйна, и откровено имаме вяра, че силите на положителното ще надделеят, сподели още той.

На 7 октомври 2023 година над 1300 израелски жители бяха убити, а стотици бяха взети като заложници, напомни проф. Оскар нападението в Израел и добави, че към този момент пет месеца над 130 заложници, множеството от които дами, са някъде из тунелите в Газа. Българските институции от първия ден показаха своята поддръжка към Израел и осъдиха това варварско закононарушение и от този момент до през днешния ден тази позиция не се е трансформирала, сподели още проф. Оскар. Ние високо оценяваме поддръжката на българската страна към народа на Израел, добави той.  

На церемонията участваха и представители на разнообразни институции, министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов, посланици и други

Венци и цветя пред Паметника на спасението бяха поднесени от името на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, от името на вицепремиера в оставка Мария Габриел, от името на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, от името на парламентарната груп на ГЕРБ-СДС, от името на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, от името на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи, от името на кмета на Столичната община Васил Терзиев от името на посолствата на Израел, на Австрия, на Германия и на Полша, и др.  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР