Sofia Open, първи кръгАлександър Лазаров – Иржи Лехечка 7-5,6-3Александър Лазаров

...
Sofia Open, първи кръгАлександър Лазаров – Иржи Лехечка 7-5,6-3Александър Лазаров
Коментари Харесай

Страхотен Лазаров с дебютен успех в основната схема на Sofia Open


Sofia Open, първи кръг

Александър Лазаров – Иржи Лехечка 7-5, 6-3

Александър Лазаров записа една от най-значимите победи в кариерата си. Четвъртата ни ракета стигна до първия си триумф в главната скица на Sofia Open, надделявайки над международния №74 Иржи Лехечка. Това бе и първи триумг на Алекс над тенисист от Топ 100, откакто преди този момент бе инкасирал три провали против тенисисти от тази част на ранглистата.

На осминафинала Лазаров ще се изправи против една от звездите на шампионата – поставения под №4 Лоренцо Музети.

Лазаров записа ас още в първото разиграване, след което преднината му стана 30-0 след несполучлив форхенд на Лехечка. Късите топки на българина затрудниха неговия конкурент и след топка в навън на международния №74 Алекс завоюва подаването си и излезе напред в резултата. Българинът стигна до първия брейкпойнт в мача, откакто Лехечка улучи топката с рамката на ракетата и тя излетя надалеч в навън. Шансът за пробив обаче бе пропуснат след неточна по този начин по диагонала, като след това Лехечка завоюва подаването си и изравни резултата.

Лазаров още веднъж показва самочувствие, пласирайки ас при 0-15. Лехечка съумя да стигне късмет за пробив, само че сервисът на българина го измъкна от сложната обстановка. След два следващи неубедителни ретура на чеха Лазаров си върна водачеството, а непредизвикана неточност на международния №74 направи резултата в сета 2-1 за българския тенисист.

Лехечка на два пъти изиска разглеждане на противоречиви топки, само че и в двата случая отсъждането бе в интерес на Лазаров и по този начин чехът остана единствено с един чалиндж до края на сета.

Грешките на чеха продължиха да бъдат постоянно събитие, а след воле в мрежата от негова страна Лазаров стигна до три следващи точки за пробив. Първата бе избавена от Лехечка, само че в идващото раизграване Лазаров избави привидно невъзможна топа и контраатакува с отличен бекхенд, а секунди по-късно пласира минаващ удар по диагонала, донесъл му пробив за 3-1.

Българинът бе доста покрай това да усили преднината си, само че пропусна геймбол след топка в навън при офанзива по диагонала. Двойна неточност на Лазаров даде брейкпойнт на неговия конкурент, при който международният №334 съумя да подмами съперника си при мрежата, само че минаващият му удар не откри рамките на корта и Лехечка редуцира пасива си.

Реализираният брейк даде сериозна доза самочувствие на младия чех, който заигра доста по-агресивно и съумя да затвърди пробива за 3-3. В седмия гейм Лазаров сподели известни съмнения, допускайки равнене от 30-0. Българинът обаче си върна водачеството откакто „ матира “ Лехечка с прелестно воле на мрежата, след което чехът позволи нова неточност при опит за офанзива с форхенд и по този метод Лазаров прекъсна серията му, правейки резултата 4-3 в своя изгода.

Сервисът на Лехечка още веднъж стартира да затруднява Лазаров и международният №74 съумя да възвърне равенството в сета. Геймът завърши с директна точка от сервис на чеха, при която Лазаров се поколеба дали да не изиска разлгеждане на обстановката, само че реши да се съгласи с преценката на рефера. Това обаче не повлия на българския тенисист, който показва повече самообладание в последвалите дълги разигравания и се приближи на гейм от спечелването на сета.

Лазаров съумя да навакса пасив от 40-15, а след това избави още един геймбол след едно от най-дългите и оспорвани разигравания в мача, приключило с топка в навън на Лехечка при опит за офанзива по правата. Чехът обаче си върна водачеството с директна точка от сервис, а по-късно не остави шансове на Лазаров с отлична къса топка и изравни резултата.

Радостта на международния №74 обаче не продължи дълго. Лазаров изигра най-силния си гейм до този миг и не загуби точка при подаването си, пласирайки доста акуратен ас за 6-5. Лехечка стартира да се пропуква под напрежението и грешките му още веднъж зачестиха, като след нова топка в навън на чешкия тенисист Лазаров стигна до решителен пробив, с който завърши сета при 7-5 в своя изгода.

В началото на втората част Лехечка продължи да бъде неоснователен на ретур и това оказа помощ на Лазаров да завоюва относително елементарно подаването си в откриващия гейм. Лазаров стигна до точка за пробив, която обаче бе избавен от неговия конкурент след ас. Българинът обаче продължи да слага международния №74 напрегнат и пред него се откри нов брейкпойнт, при който Лехечка позволи двойна неточност и Лазаров осъществя ранен пробив.

Възходът на Лазаров продължи и той затвърди брейка с гейм на нула, като в това време добави нов ас в актива си, и по този метод натрупа стабилен задатък от 3-0. Лехечка редуцира пасива си, само че не за дълго, защото Лазаров записа нов сервис гейм на нула и възвърне разликата от три гейма.

Световният №74 опита да сложи Лазаров напрегнат, само че българският тенисист продължи да бъде непреклонен на сервис, като усили задатъка си на 5-2. Чешкият тенисист още веднъж понижи изоставането си, след което обаче пропусна брейкпойнт. След несполучлив бекхенд на Лехечка българинът стигна до мачбол, който съумя да оползотвори и да вдигне на крайници „ Арена Армец “, триумфирайки със 7-5, 6-3 след час и половина игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР