Содата за хляб освен в кулинарството е чудесно средство за

...
Содата за хляб освен в кулинарството е чудесно средство за
Коментари Харесай

За по-сладки домати: Залейте ги с този разтвор и гледайте какво ще се случи

Содата за самун с изключение на в кулинарството е отлично средство за битка против разнообразни вредители. Важно е да се знае, че при приготвянето на разтвори с нея не трябва да се употребяват железни съдове. Освен това течностите не би трябвало да се нагряват над 55°С. В противоположен случай содата губи своите потребни свойства.
Гъсениците, които се хранят с младите листа на зелето, могат да оставят земеделските производители без годишна продукция. За да се избегне това, вземете равни елементи сода за самун и брашно, разбъркайте добре сместа и поръсете отмерено по повърхността на почвата и върху самите растения. При засаждане на картофите пък може да се постави по една щипка сода. Тази техника ще докара до понижаване киселинността на почвата.

От брашнеста мана страдат съвсем всички култивиран култури и цветя. Това гъбично заболяване бързо се популяризира към прилежащите растения, тъй че бързо може да погуби цели градини. За да запазите растенията от тази злина, фенове градинари предлагат следната изпитана рецепта: в 5 литра вода се разтварят 20 г течен сапун и 2 супени лъжици сода за самун, 1 лъжица растително масло. Разбърква се добре сместа и се употребява за напръскване на растенията в изсъхнало време. Лечението би трябвало да се организира минимум 5 пъти на сезон за оптимален резултат. Първи път се прави преди цъфтежа, а по-късно всяка седмица.
За да получите по-сладки плодове от доматите, би трябвало да ги залеете с 0.5% соден разтвор или да ги полеете със същия разтвор, само че с централизация 3.5%. За подхранването е най-добре да се употребява дъждовна вода.

При зреенето на лозята содата може да бъде незаместим асистент, с цел да се увеличи наличието на захар в зърната, както и за предотвратяване от сиво изгниване (ботритис). За задачата е належащо да напръскате гроздовете с 5% разтвор на сода за самун.
По време на цъфтежа и малко преди събирането на плодовете и зеленчуците не се предлага растенията да се пръскат с химикали. Ако в този миг обаче те са атакувани от листни въшки, може да ги третирате със соден разтвор в съответствие 12-15 г на 0,5 литра вода. Содата не е по усета също по този начин на голите охлюви, гъгриците и листни въшки. Периодично през целия сезон поръсвайте със сода за самун към растенията.
Със содата ще решите и казуса с плевелите. Направете си мощен разтвор – 2-4 супени лъжици сода на 1 литър вода, и сипете към плевелите. След 4-5 седмици повторете процедурата. Не пестете от домашната сода, колкото по-концентриран е разтворът, толкоз по-добре ще се справите с плевелите.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР