Сочна, със златиста коричка и лека нотка зимна“ горчивина от

...
Сочна, със златиста коричка и лека нотка зимна“ горчивина от
Коментари Харесай

Как да си приготвим патица с медени ябълки и сос от червена боровинка в руски стил

Сочна, със златиста коричка и лека нотка „ зимна “ мъка от боровинките… Това ще стане главното ядене на празничната софра!

На царските пирове от XVI в. печените лебеди, пауни и други птици са екзотични, само че задоволително познати ястия. Патицата измежду славяните обичайно е знак на домашното огнище, фамилията и благополучието, само че влиза в менюто доста по-късно.

Много предписания с патица са отпечатани за първи път в готварската книга от XIX в. на Елена Молоховец. Тя поучава да пълним патиците със зеле, гъби, макарони, да прибавяме сосове от корени и аншоа. Една от най-универсалните и търсени комбинации е патица с ябълки. Сосът от алена боровинка прибавя северен нюанс към това ядене, което е по едно и също време сладко и тръпчиво.

Успехът в готвенето зависи от добре подбрана млада патица – с тегло не повече от 2,6 кг, за предпочитане охладена, а не замразена. Излишните мазнини по корема могат да бъдат отстранени авансово, а характерната миризма може да се пребори с маринатата. За да сте сигурни, че патицата е изпечена, задоволително е авансово да я варите 20 мин. в подсолена вода.

Шеф Евгений Михайлов, готвач на московския ресторант Drinks@Dinners, показа рецептата си за патица с медени ябълки и сос от алена боровинка с Russia Beyond.



Drinks@Dinners

Съставки:
Патица 2,4 – 2,6 кгСос терияки – 50 г
За маринатата:
Канела – 10 гЗвезден анасон – 10 гСоев сос – 100 гВино – 100 млКориандър – 20 гСол – 10 гПипер – 5 гСладък чили сос – 50 г
За гарнитура:
Ябълки – 600 гЗахар – 150 гМед – 100 г
За соса:
Боровинки – 100 гЗахар – 100 гБалсамов оцет – 50 г
Приготвяне:



Drinks@Dinners

1. Смесете всички съставки за маринатата и мариновайте патицата, оставете за един ден.

2. Печете патицата под фолио при 140 градуса за 3-4 часа. Ако пробиете месестата част на патицата с нож и натиснете, тогава сокът от готовата птица ще бъде транспарантен. След това отстранете фолиото, намажете със сос терияки и печете на 180 градуса за още 30 минути до златисто кафяво.

3. За гарнитура запържете ябълките в тиган със захар и мед до златисто кафяво.

4. За соса от алена боровинка комбинирайте боровинката, захарта и балсамовия оцет в тенджера и оставете да заври. Веднага откакто алената боровинка пусне сок, тенджерата би трябвало да се мръдне от котлона, да се смели цялата маса с пасатор и да се прецеди през решето.

5. Сервирайте ябълките и патицата на огромно ястие, залейте със сос от алена боровинка.



Drinks@Dinners

Приятного аппетита!

създател: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР