Соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал (63 г.) не е бил

...
Соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал (63 г.) не е бил
Коментари Харесай

Паскал го няма, обявен е за издирване. За последно са го виждали преди 10 години

Соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал (63 г.) не е бил арестуван и за една минута. Агенти на ДАНС и инспектори от Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) евентуално са го търсили на непрекъснатия му адрес в хасковския квартал „ Орфей “, където не е живял от 1999 година Неговото обвиняване е повдигнато задочно и той е разгласен за търсене,пише " Труд "

Очаква се прокуратурата да изиска от съда да издаде Европейска заповед за арест, защото последните данни за Паскал са, че живее в Гърция, а предпоследните – че е в Италия. Според локални уеб сайтове никой в Хасково или Свиленград не си спомня да го е виждал онлайн от към 10 години.

Както писа „ Труд news ”, Паскал е агентурното име на Николов от времето на „ Държавна сигурност “. И след 10 ноември 1989 година той продължава да сътрудничи на „ реформираната “ Национална работа за сигурност (НСС), ръководена даже и от лица като Атанас Атанасов. Хасковлията се прочува с коронния си номер да подготви 15-20 ТИР-а с цигари в Гърция и Турция, да издаде 2-3 като скришен сътрудник, а керванът с останалите да мине, до момента в който националната телевизия излъчва онлайн репортажи от огромния удар против контрабандата на българските спецслужби.

Очаква се в събота прокуратурата, в отсъствието на Паскал, да внесе в Софийския градски съд искане за непрекъснат арест на шефката на Агенция „ Митници “ Петя Банкова, както и на двамата поданици на Хасково Марин Димитров – Иарата и синът му Стефан.

Прякорът на бащата е от далечната 2009 година, до която бе изпълнителен шеф на рибарската организация (ИАРА) и се прочу със своята непоквареност. Той отхвърли подкуп от 150 000 лева за пазаруване на два катера и след това бе главен очевидец по делото против предприемача, опитал да внесе катерите и зам. вътрешния министър от Движение за права и свободи Раиф Мустафа, апетитен за медиатор. Двамата бяха уличени при акция на преди малко основаната тогава ДАНС и несъмнено – оправдани от съда. Любопитно е също, че през 1997 година Димитров е бил уволнен от полицията в Кърджали поради съмнения за връзки с локалния пехливанин Ерджан Рашид-Роко.

При акцията на ДАНС и КПК са били арестувани трима видни поданици на Свиленград, а след това – пуснати без обвиняване за присъединяване в групата на Паскал. Това са Димитър Николов-Шопа, някогашен митничар от кариерата и сегашен предприемач, Николай Петков – някогашен началник на митническия пункт Лесово и Стефан Марашев, пенсиониран шеф на митницата в Свиленград.

Викат за чуване Денков и шефа на ДАНС

Премиерът в оставка Николай Денков и шефът на ДАНС Пламен Тончев да бъдат първите извикани за чуване. Това предложиха депутати на Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, който през днешния ден свика и управлява първото съвещание на Временна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях.

То продължи единствено 12 минути. По концепция на Йордан Цонев другата седмица първите посетители за чуване би трябвало да повика Тошко Йорданов, а по-късно да бъдат признати и други оферти.

Името на Асен Василев, което попада в заглавието на краткотрайната комисия, не бе упоменато.Епицентър.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР