Соченият като един водещите играчи, целящи разбиването на ЕС отвътре,

...
Соченият като един водещите играчи, целящи разбиването на ЕС отвътре,
Коментари Харесай

Орбан се появи с шал на Велика Унгария с части от Румъния

Соченият като един водещите играчи, целящи разбиването на Европейски Съюз от вътрешната страна, Виктор Орбан скандализира обществото в съседката си Румъния, която в последните години изпревари Унгария по икономически индикатори.

Унгарският министър председател Виктор Орбан провокира скандал поради шал с изображение на карта на " Велика Унгария ", включваща елементи от Украйна и Румъния. Орбан се появи наметнат с този шал на среща с футболиста Балаж Джуджак, който изигра прощалния си мач за националния тим на Унгария, съобщи Актуално.

Видеото от срещата се разлетя в обществените мрежи и провокира мигновени реакции. Аксесоарът на унгарския министър-председател притегли вниманието на немския демократичен политик, евродепутата Даниел Фройнд, който незабавно означи в Twitter " Колко успокояващо за съседите на Унгария ".

От румънското външно министерство пък предадоха на унгарския дипломат в Букурещ " безапелационното си отрицание " като обявиха, че това е в несъгласие с демонстрираната по-рано от Унгария политика на неприкритост и съдействие. Терминът „ Велика Унгария “ се отнася до земите, които са били част от Кралство Унгария и които страната губи според Договора от Трианон от 4 юни 1920 година Договорът е подписан сред страните победителки в Първата международна война и Унгария, която губи войната.

Преди десетина дни скандално изявление направи и унгарският народен представител Ласло Тороцкай. По случай отбелязването на Деня на независимостта на Полша на 11 ноември, той насочи благопожелание в профила си в Twitter Полша и Унгария „ още веднъж да се срещнат на общата полско-унгарска граница “ като разгласява и фотография от началото на XX век, на която маджарски и полски граничари се ръкуват на тогавашната граница на територията на Закарпатска област, част от модерна Украйна. Тогава Министерството на външните работи на Украйна прикани Будапеща да осъди изказванията на унгарския народен представител, които " не дават отговор на духа на добросъседството ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР