Сочената за партньор на Петков и Ко в проекта за

...
Сочената за партньор на Петков и Ко в проекта за
Коментари Харесай

Пропада финансирането на завода за електромобили, който откри Кирил Петков в Ловеч

Сочената за сътрудник на „ Петков и Ко ” в плана за електрически автомобили Athena Consumer Acquisition Corp се отдръпва от взаимното сдружение, с което пропада опцията за листване на сдружението на Нюйоркската борса и възможното набиране на капитал за строителството на завода за електрически автомобили в Ловеч, написа

Бившият длъжностен министър на стопанската система и някогашен министър председател Кирил Петков разгласи на 15 юли 2021 година завода за електрически автомобили за предпочитана инвестиция. Планираното обединение с американската Athena Consumer Acquisition Corp и излизането им на фондовата борса в Ню Йорк, за привличане на капитали се провали преди дни. Мотиви за отхвърли на Athena от договорката публично не бяха оповестени. С излизането на борсата се очакваше да бъде набран капитал за строителството на завода за електрически автомобили в Ловеч.

Заводът за електрически коли в Ловеч бе гордостта на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система. На 10 юли 2021 година Петков свика публицисти и се похвали, че е подписан меморандум с немския производител на електроавтомобили Next.e.GO за произвеждане на електрически автомобили. Той заяви, че фабриката ще се намира на терена на цех „ Балкан ” в Ловеч, като би трябвало да проработи до 2 години. „ Планираният потенциал е по 20 000 коли на година, като проектите на вложителя са тази численост да бъде съществено надхвърлена ”, разгласи Петков.

Съобщението на Кирил Петков за подписан меморандум изпреварва с пет дни решението на Министерски съвет от 15 юли 2021 година, на което служебният кабинет утвърждава план за въпросния меморандум. Това е вторият меморандум след този, с “Джемкорп ” със скандални клаузи (виж мнението на Десислава Трифонова).

„ Труд news ” получи обвързващия страната ни контракт сред държавното управление и “Некс. е. Гражданско отделение България ” АД, съгласно който България се задължава да даде на вложителя държавна помощ в размер на 34 млн. евро за интервала 2024-2029 година Предвидено е средствата да са заплащат на четири транша - първият за 13 299 644 лева през 2024 година Условието е да са създадени първите коли и да има най-малко 250 нови работни места. Вторият транш, за същата сума е за 2025 година, а изискването са 365 работни места. Останалите два транша - през 2027 и 2029 година по 19 949 466 лева. са при изискване, да създаде надлежно по 10 000 и 20 000 електрическия автомобил за период от 12 месеца.

Още на 16 юли 2021 година изданието предизвести, че се обрисува „ Афера за 34 млн. евро за електрически автомобили ”. Бъдещият цех за електрически автомобили в Ловеч бе разгласен за предпочитан капиталов план, който планува 280 млн. лева инвестиция в границите на три години.

Разследване сподели, че зад учредената през 2015 година компания, основана в Аахен и показана от Кирил Петков като немска, стоят албански милионери, почнали бизнеса си с перални втора ръка, с които са прали униформите на умиротворителните военни сили в Косово.

Експерти разясниха пред „ Труд news ”, че с цел да подпише Кирил Петков меморандума е трябвало да има потвърдено и обезпечено финансиране (чл.11 т. 3 от Правилника за използване на Закона за поощряване на инвестициите). Самият факт, че търсят финансиране от Съединени американски щати потвърждава, че при подписването на меморандума не е имало обезпечено финансиране. В стенограмата на съвещанието на служебния кабинет на 15 юли 20221 година четем следното изявление на Петков: „ Инвестицията ще бъде 140 млн. евро, има финансиране за нея. Сто милиона ще бъдат дадени от акционерите, 180 млн. лева от УниКредит Булбанк, даде писмо, че ще ги финансира. ”

Писмо от УниКредит Булбанк няма, настояват източници от две министерства. Вече е очевидно, че няма обезпечено финансиране, както и че надали ще бъде открито такова.

Общата държавна помощ за предпочитания капиталов план „ Изграждане и ръководство на новаторски цех за произвеждане на електрически коли e.GO в гр. Ловеч ” е 66 млн. лв.. Това е рекордна държавна помощ - води се капиталова държавна помощ.

Меморандумът планува осъществяване на инвестицията и по-късно се заплаща, като компанията е длъжна в петгодишен мониторингов интервал тази инвестиция да се поддържа, т. е. все още, когато има заплащане тя би трябвало да е в употреба и да са изпълнени всички критерии. Т. е. в деня на заплащането те би трябвало да работят и да са наели всички 365 служащи.

Единствената законна разбивка по заплащанията е за 2024 година Проектът би трябвало да е подготвен доникъде на 2024 година, тъй като осъществяването му е 3 година по правилник. В нарушаване на закона в меморандума е записано, че през 2025 година следва да се изплати втория транш на държавната помощ в размер на 13 299 644 лева при изискване, че броят на разкритите работни места доближи 365. По закон всички служащи би трябвало да са назначени още в края на тригодишния интервал - т. е. през 2024 година Не може страната на процедура да ги устоя пет години, т. е. в целия интервал на мониторинга (б. р. меморандумът планува траншовете държавна помощ да са до 2029 година, като през 2028 и 2029 година са по 19 949 466 лева.).

Всички заплащания би трябвало да са през 2024 година и по-късно компанията би трябвало да си поддържа и работните места и производството, а не ние да им плащаме по тази причина, че са продали несъмнено количество коли (б. р. в меморандума е записано, че през 2027 година компанията ще получи държавна помощ в размер на 19, 9 млн. лева при положение, че е продала минимум 10 000 автомобила за интервал от 12 месеца). Ако те не си поддържат инвестицията в петгодишен период - дължат цялата сума. За пръв път слушам в историята на България да има такова нещо - това е в несъгласие и с европейския правилник №651/2014 и с насоките на Европейска комисия. Европейска комисия ще признае за позволена държавна помощ единствено заплащането през 2024 година, което значи че всички останали траншове, в случай че бъдат отпуснати, ще би трябвало да се върнат или са вреда за страната.

Дружеството „ Некст. е. Гражданско отделение България ” е основано на 2-ри юли 2021 година, с капитал 50 000 лв., който е разпределен в 50 хиляди елементарни поименни налични акции с право на глас. Номиналната стойност на всяка акция е 1 лев.

Акционери в него са „ Некст. е. Го Мобайл ” съдебна експертиза - Германия и „ Адванс Пропъртис ” ООД на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Основният акционер в българската компания „ Некст. е. Гражданско отделение България ” е „ Некст. е. Го Мобайл ”, която е купена от капиталовия фонд Nd Industrial Investments B.V. Този капиталов фонд през 2020 година е добит от ND Group, благосъстоятелност на сина на най-богатия албанец Лазим Дестани - Назиф Дестани.

Двамата са най-богатите албанци в света с към $3 милиарда положение.

В българското сдружение, основано поради строителството на завода за електрически автомобили, „ Некст. е. Гражданско отделение Мобайл ” има 25 001 от акциите, представляващи 50,002% от капитала на сдружението, а „ Адванс пропъртис ” - 24 999 акции, представляващи 49,998% от капитала.

На 1 март 2022 година капиталът на „ Некст. е. Го България ” АД е вдигнат на 2 000 000 като се резервира дяловото присъединяване на “Некст. е. Гражданско отделение Мобайл ” и на “Адванс пропъртис ”.

В комерсиалния указател като притежатели са посочени Назиф Дестани, Георги Домусчиев, Кирил Домусчиев, „ Адванс пропъртис ”, “Некст. е. Гражданско отделение Мобайл ”, доктор Щефан Рудолф, Мартин Клайн и Белко ван дер Лей (последните трима са представители на “Некст. е. Гражданско отделение Мобайл ”). Братята Георги и Кирил Домусчиеви вземат участие с терена на някогашния цех „ Балкан ”, върху който би трябвало да се построи новият цех за електрически автомобили.

Не повече от 1500 електрически автомобила e.Go са били създадени в немския град Аахен от 2017 година насам , когато компанията стартира да приема предварителни поръчки за първия си модел e.Go Life. Реално записаните коли в Германия обаче са двойно по-малко - 771 броя. Серийното произвеждане започва през 2019-а и е спряно дефинитивно през есента на 2022 година

Като аргументи за прекратяването в немските медии се показват високата цена на модела (23 900 евро), бавното зареждане на батерията, късият пробег (под 120 км) и високата консумация на сила в действителни условия.

В реалност моделът не е конкурентен и отстъпва на другите дребни градски електрически коли във връзка с техническите характерности и цената.

През 2020 година производителят изпада в неплатежоспособност и производството краткотрайно е спряно, за което способстват и нарушените доставки на части за колите заради рецесията с ковид.

През 2022 година за дипломат на марката е зает бразилският футболист Неймар и са афиширани следващите гръмки проекти за листване на нюйоркската борса и за градеж на цех в Северна Македония.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР