Собствениците на луксозни автомобили с нарушения на пътя ще трябва

...
Собствениците на луксозни автомобили с нарушения на пътя ще трябва
Коментари Харесай

Какъв е профилът на шофьорите убийци със скъпи коли? Нова голяма акция на МВР, този път с НАП

Собствениците на първокласни коли с нарушавания на пътя ще би трябвало да потвърдят произхода на средствата си, с които са закупили колите.
Прочетете още
Акцията на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Национална агенция за приходите започва след катастрофата в събота, при която почина Ферарио Спасов. Тя беше породена от Начо Пантелеев, който карал точно бърз и безценен автомобил, за който има съществени подозрения с какви пари е закупен, оповестява Българска национална телевизия.

Голям ли е броят на притежателите на подобен вид коли у нас и какъв ще бъде резултатът от тази акция.

След жестоката злополука, при която почина Ферарио Спасов, страната още веднъж стартира акция против систематичните извършители на пътя с първокласни коли. Освен приходи ще се ревизират и остарели нарушавания.

" За да се обясни в хода на следствието по тях кой какви коли ръководи, с какви приходи ги е закупил, а и какви наказания имат тези водачи на МПС-та година обратно във времето ", съобщи Валентин Вълков, областен прокурор на Ловеч.

През последната година и половина у нас станаха редица съдбовни произшествия със систематични извършители, шофиращи първокласни коли. Георги Семерджиев, който има десетки нарушавания на пътя, лиши живота на две девойки в центъра на София.

Френски жител почина на Околовръстното шосе при удар със спортна кола, ръководена от водач с 35 фиша за превишена скорост, седнал зад кормилото под въздействието на алкохол и опиати.

Данните на " Пътна полиция " демонстрират, че в България ползата към скъпите коли не е сподавен, като през предходната година автопаркът е бил запълнен даже и с няколко машини, които костват от порядъка на няколко милиона лв.. Практиката в сектора демонстрира, че първокласните коли у нас се купуват главно на лизинг.

" Основно подобен вид коли се продават през лизингови компании. Лизинговата компания прави инспекция от кое място са сумите на първичните вноски, какъв му е приходът, с цел да го допусне за погашение ", разяснява Емил Николов, шеф на автокъща.

Представители от сектора остават по-скоро скептични към акция " Луксозна кола ".

" За да се сдобиеш с автомобил, който е 500 000 лв., ти би трябвало да имаш потвърдени приходи. Много се колебая, че има хора, които са закупили подобен автомобил без да имат тези финансови благоприятни условия. Превенцията е една единствена. Разумно шофиране ", добави Емил Николов.

Според пътни специалисти обаче сходна мярка е наложителна.

" В съда се оказва, че тези хора са неработещи и в никакъв случай не са били работещи, а в това време ръководят коли за колосални суми. Държавата би трябвало да следи от кое място им идват приходите ", съобщи Кирил Драганов, Европейски център за транспортни политики.

За да се избегнат тежките произшествия с мощни коли съществува и законодателно предложение първите две години след взимане на брошура да се кара транспортно средство до 100 конски сили.

Подобен клас нов джип може да се окаже съществено прелъщение за нов водач. Под капака има над 600 конски сили. Максималната скорост е близо 350 километра в час.

В Швейцария да вземем за пример феновете на скъпи и мощни коли могат да останат без тях за съществено превишение на скоростта.

" Ако превишиш скоростта на автомагистралата с над 50 километра ти се конфискува автомобила. Има един кантон на границата с Италия, където Ферарита, Ламборгинита, се конфискуват и се дават на " Пътна полиция ", съобщи Владимир Тодоров, Българска асоциация на потърпевши при произшествия.

" Във Франция, Словения, Белгия пътят от нарушаването до санкционирането е доста къс, който съгласно нас е тайната за справяне с подобен проблем ", добави Кирил Драганов, Европейски център за транспортни политики.

Във Франция да вземем за пример на новите водачи е неразрешено да карат кабриолети.

" Кабриолетът е автомобил, който при катурване умират всички, които са вътре ", сподели още Владимир Тодоров, Българска асоциация на потърпевши при произшествия.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР