Собствениците на кучета, тежащи над 5 килограма, ще търпят солени

...
Собствениците на кучета, тежащи над 5 килограма, ще търпят солени
Коментари Харесай

Депутатите приеха солени и спорни глоби за кучета без повод и намордник

Собствениците на кучета, тежащи над 5 кг, ще търпят солени санкции, в случай че ги разхождат без мотив, както и притежателите на нападателни животни, изведени без намордник. Това взеха решение депутатите в сряда, приемайки на първо четене противоречиви ремонти в Закона за ветеринарномедицинската активност. Те бяха оправдани със зачестилите случаи на набези на кучета над хора от вносителя им от ГЕРБ Десислава Атанасова, само че при разискването им стана ясно, че одобряваните в този момент повишени наказания са по-скоро на хартия и няма по какъв начин да бъдат прилагани.

" Не бих желал да видя гледката по какъв начин едни чиновници седят на входа на Южния парк с един кантар ", разяснява Бюрхан Абазов от Движение за права и свободи условието за наложителен мотив за животните над 5 кг и глоба от 300 лева, в случай че са без подобен.

Предвижда се и 500 лева наказване за разхождане на куче на детски площадки, в детски градини и учебни заведения.

Разписаната санкция за нападателни кучета без намордник става 1000 лева Как обаче ще се взема решение дали животното е нападателно не е ясно, защото в текстовете не са записани съответни породи, които вероятно се считат за рискови. Друг е въпросът, че експанзията при животните е поведенчески проблем.

Едрата порода не значи нападателна
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР