Собствениците на данъчни складове за горива ще трябва да подават

...
Собствениците на данъчни складове за горива ще трябва да подават
Коментари Харесай

Данъчни складове за горива ще подават информация всяка вечер за свободните обеми

Собствениците на данъчни хранилища за горива ще би трябвало да подават информация всяка вечер за свободните размери в базите си. Това беше написано с промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища и признато в преходните и заключителни разпореждания в Закона за държавния бюджет, които бяха обнародвани през днешния ден.

Данните ще се подават всички работен ден до 19 часа към Агенция " Митници ", а организацията на собствен ред ще би трябвало да ги разгласява до 9 часа сутринта на другия ден, като ще се води обществен указател. Промяната би трябвало да влезе в действие от началото на идната година.

Предложението е пристигнало от Мартин Димитров от " Демократична България " взаимно с по един народен представител и от другите три партии от досегашното ръководство. " Така всеки ще знае къде има съдържимост и по този начин ще може да се покачат вносът и конкуренцията ", сподели той пред " Капитал ". Димитров добави, че това била и една от рекомендациите на Комисията за защита на конкуренцията.

От бранша обаче не считат, че това ще реши въпроса с вноса или конкуренцията, като и в този момент подават задоволително данни към институциите. Основният проблем съгласно тях в този момент за пазара са високата цена на горивата и скъпият импорт, който е съвсем неосъществим за бизнеса.
Реклама Информацията и в този момент тече
От бранша на горивата са скептични дали тъкмо тази мярка ще усъвършенства конкуренцията в бранша или ще усили вноса. От там разясниха, че и в този момент подават всевъзможен тип информация към институциите, като Агенция " Митници " в действително време има информация какво има като количество и по типове в другите резервоари и като знае общия им размер, не е мъчно да се допусна какъв брой е празният размер. Или митниците виждат какъв брой е огромен един контейнер и какъв брой е цялостен. Отделно от март тази година те трябвало да подават и информация към държавния запас за свободните потенциали всеки петък.

От бранша считат още, че сходна информация за празни наличия няма по какъв начин да е изцяло работеща, защото остава незнайната какви количества даден складодържател има контрактувани и чака да постъпят в идващите дни или седмици да вземем за пример.

, като водят каузи с държавния запас. Това слага в неравностойно състояние всички останали вносители, които би трябвало да заделят големи средства за пазенето на запаси, което е скъпо начинание.
Цената като главен проблем
" Проблемът е, че стоката е скъпа ", разясниха от бранша главната причина за неналичието на конкуренция на пазара все още.
Реклама
Още по-голям скок означиха готовите петролни артикули като по-сигурни в съпоставяне със суровия нефт. Това направи вноса на различното на съветското гориво стопански неблагоприятен.

Паралелно с това от военната конюнктура и възбраните се оскъпиха превозът, застраховането и финансирането на покупките. " За всеки импортиран литър би трябвало да се задели запас, а банките желаят гаранции за това ", разясняват от пазара. При сходна неустойчивост на цената обаче горивото не можело да бъде гаранция за пред банката, като в случай че в този момент цената е 3 лева, след време тя може да падне фрапантно.

Или обяснениято на бранша са, че аргументите за неналичието на конкуренция и по-ниски цени са пазарни. Секторът обаче резервира способността си да разклаща държавното управление, което на собствен ред постоянно употребява бензин за гасене на огъня.
Свързани публикации " Лукойл Нефтохим Бургас " излезе на облага за 2021 година от 68 млн. лева 1 юли 2022, 18:04 Петрол във вихъра на цените и облагите 13 май 2022, 06:55 България в плена на съветския петрол 13 май 2022, 06:43 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР