Собствениците на автомобили и апартаменти ще плащат нов еко данък

...
Собствениците на автомобили и апартаменти ще плащат нов еко данък
Коментари Харесай

Няма край: Плащаме нов данък за жилищата и колите

Собствениците на коли и жилища ще заплащат нов еко налог за потреблението им, стана ясно по врене на конференция на тематика “Енергийната успеваемост на сградния фонд ”, написа „ Труд “.

Предстои включването на постройките и превоза в схемата за търговия с въглеродни излъчвания, което ще се отрази на персоналните коли и населяваните здания, съобщи Ивайло Алексиев, изпълнителен шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване. Как тъкмо ще бъде прилагана схемата следва да стане ясно от одобряваните в Европейски Съюз наставления, разясни той.

При схемата за търговия с излъчвания се дефинира общото количество на дадени парникови газове, които могат да бъдат отделяни всяка година от субектите, обхванати от схемата. Лимитът се понижава с времето, тъй че сумарното количество излъчвания да се намалява.

Възможно е новата скица за включване на колите и постройките в търговията с излъчвания да контролира активността на доставчиците на горива, а не семействата и водачите на коли. Доставчиците на горива ще дават отговор за докладване на количествата горива, които пускат на пазара, само че крайната цена на въглеродните излъчвания ще бъде плащана от хората.

Затова е значимо да бъдат подхванати ограничения за повишение на енергийната успеваемост на постройките. В страната има над 66 хиляди здания, които се нуждаят от възобновяване, само че такова е направено единствено на 4,2% от тях.

За саниране на всички здания са нужни към 60 милиарда евро, пресметна министърът на екологията Юлиян Попов. За да бъда обезпечени нужните средства е належащо активизиране на запаси и присъединяване с персонални средства в санирането, изясни той.

Затова в в този момент настоящата стратегия за саниране изискват самоучастие от страна на притежателите на парцели с 20% от цената.

Ще бъде основан Национален декарбонизационен фонд, който ще ръководи публичните средства, предопределени за саниране. Безплатно може да бъдат санирани единствено жилищата на енергийно бедните, сподели Ангелина Бонева, зам-министър на районното развиване.

На останалите ще бъдат препоръчани кредитни принадлежности, тъй че да санират жилищата си и да изплащат получените заеми.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР