Собствениците да имат възможността сами да уведомяват КАТ да ги

...
Собствениците да имат възможността сами да уведомяват КАТ да ги
Коментари Харесай

Казваме в КАТ да ни отпишат като собственик, щом продадем колата

Собствениците да имат опцията сами да уведомяват КАТ да ги отпише от регистъра, когато са продали колата си. Това гласи смяна в Закона за придвижване по пътищата, препоръчана от група депутати от ГЕРБ отпред с Красимир Ципов.

Така продавачите ще могат да защитят правата си, като в регистрите на моторните транспортни средства ще се отразява смяната на собствеността, показват вносителите в претекстовете си.

Това се отнасяло главно за покупко-продажби преди 27 декември 2017 година, когато бе въведено условието новият притежател на автомобила да го впише в КАТ до два месеца, другояче се стопира от придвижване.

Преди тази дата обаче такова условие нямаше и имало редица случаи, в които кола е продадена, само че притежателят не е заменен. Поради това внсителите показват, че смяната е наложителна, защото имало даже случай на закононарушения, осъществени с пътни транспортни средства, чиито сегашни притежатели не сменили регистрацията и не са трансферирали колата на свое име.

Ето за какво се дава опция на продавача да даде в “Пътна полиция” копие на документа, удостоверяващ прехвърлянето на транспортното средство, и по този начин да бъде отписан като притежател.

След това регистрацията на пътното транспортно средство се приключва служебно. Това на процедура значи, че автомобилът ще се стопира от придвижване. На продавача ще се издава уверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността, както и датата на служебното преустановяване на регистрацията.

Ще се вписват и данни за купувача на транспортното средство, номерът и датата на документа за прекачване на благосъстоятелност. За да може новият притежател да ръководи колата, ще би трябвало да я регистира още веднъж на свое име.

Промяната ще се ползва и когато собствеността на пътното транспортно средство е трансферирана на разположение, което не е български жител, или пък в случай че договорът е подписан отвън територията на страната.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР