Собственици на заведения протестираха днес. Те се обявиха против въвеждането

...
Собственици на заведения протестираха днес. Те се обявиха против въвеждането
Коментари Харесай

Протест на собствениците на заведения и във Варна - какви са исканията им?

Собственици на заведения стачкуваха през днешния ден. Те се оповестиха срещу въвеждането на повече ограничавания за заведенията при нов пик на COVID-19.

Сред тях са затваряне на нощни заведения и заведения за хранене. От сектора упорстват за нов проект за справяне с рецесията.

Михаил Николов повече от 30 години е в ресторантьорския отрасъл. Собственик е на три заведения, в които работят над 60 души. Повечето от тях са при него от 15 години. Заради пандемията обаче част от чиновниците са напуснали и са почнали нова работа в други браншове.

" Хората към този момент ги е боязън да работят в заведенията, тъй като не се знае какво ще се случи. Кой каквото направи, заведенията затварят. Губим личен състав. Пари е ясно, че губим. Изхвърляме стока непрекъснато ", съобщи притежателят на заведения Михаил Николов.

2020 година е била извънредно сложна година за Ипек Литвинова и брачна половинка ѝ, защото и двамата работят в ресторантьорския отрасъл. Страхува се от опцията още веднъж да затворят заведенията.

" От страната някакви пари получавахме, само че те не стигаха просто до средата, тъй като плащаме квартира, имаме малко дете. Нямаше други места, където можехме да аплайваме да работим ", добави Ипек Литвинова.

Според клиенти на заведенията, в случай че бъдат въведени ограничавания поради увеличаващите се случаи на инфектирани с Коронавирус, те би трябвало да са за всички, а не за избрани браншове.

" Ако това би помогнало за по-бързото преодоляване на обстановката и да се доближи до новото обикновено, както се споделя, за малко време мисля, че е търпимо ", добави клиентът Валентин Велев.

" Ако всеки един не мисли за себе си и не вземе превантивни ограничения, то мъчно би могло това да се ограничи ", разяснява Любо Фрорев.

Михаил Николов е срещу проекта на Министерството на здравеопазването, само че няма предложение за съответни ограничения.

" Вижте, аз не съм доктор. Не мога да кажа. Аз разгадавам да има експерти, да има хора, които схващат от материята и те да си правят работата. Хората, които сега го вършат това нещо аз имам възприятието, че не са такива ", акцентира Михаил Николов.

Според хората от сектора, в този момент, когато има ваксини, не би трябвало да има затваряне и ограничение на работата на заведенията.

" Лек има, тъй че, който го е боязън, се имунизира или не върви на заведение ", означи Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Сотиров съобщи, че не утвърждават и метода на Франция с допускането в заведения единствено на хора с ваксина или с тест.

" Това е дискриминационно решение, още веднъж, следващо и би следвало да влиза в действие само, в случай че единствено и само, в случай че важи за всички браншове, в случай че в градския превоз може да се влиза единствено от имунизирани клиенти, да ок ", сподели още Марин Сотиров.

Работещите в сектора се надяват да бъде направен нов проект, който да не планува още веднъж затваряне на заведения.

Репортер: Ива Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР