Собственици на стотици декари земеделска земя в Пазарджишко са сезирали

...
Собственици на стотици декари земеделска земя в Пазарджишко са сезирали
Коментари Харесай

Разкриха схема за търговия с имоти в Пазарджишко

Собственици на стотици декари земеделска земя в Пазарджишко са сезирали полицията и прокуратурата, че парцелите им са откраднати.

Те откриват, че към този момент не разполагат със земите си, когато се пробвали да ги продадат. Вече има и правосъдни решения в интерес на хората.

Българска национална телевизия разполага с нотариални актове, с които част от тези парцели са добити от сдружение, което строи фотоволтаичен парк. От компанията обявиха пред Българска национална телевизия, че постоянно са спазвали закона. Сигналът е стигнал и до основния прокурор.

Момчил Момчилов повече от 20 години се занимава с покупко-продажба на земи. Подготвя се за следващата такава договорка напролет на 2022 година.

Дружеството, на което е прокурист, желае да купи 7 парцела от локален гражданин - всички в землището на пазарджишкото село Сбор. Когато отиват при нотариус Момчилов схваща, че два от тези парцели към този момент са непозната благосъстоятелност.

" Част от парцелите - два в тази ситуация, са добити 4 дни преди нашата договорка. Едното беше 15 декара, другото 18 декара. И извършихме договорка единствено за част от парцелите, за останалите не можахме ", съобщи Момчил Момчилов.

Неприятните изненади не престават - няколко месеца след тази договорка, излиза наяве, че един от петте купени парцела, в това време се е сдобил с нов притежател.

И в този, и в предходния случай това е " Риал Стейтс ". Справка в Имотния указател демонстрира, че сдружението има издадени констативни нотариални актове за парцелите. Адвокатът на ощетените изяснява по какъв начин в един миг притежателят се оказва без земята си.

" Схемата е елементарна. Става дума за член 79 от Закона за собствеността, съгласно който безсъвестен владелец може да придобие неподвижен парцел с 10 години с несмущавано и непрекъсвано притежание. В случая сдружението е употребило точно тази наредба, като парцелите са придобивани с констативни нотариални актове, издадени по обстоятелствена инспекция. Тази инспекция включва инспекция дали не са общинска благосъстоятелност, дали не са държавна благосъстоятелност, и по-късно със очевидци се потвърждава пред нотариус, че те са изпълнили наредбите на закона ", съобщи Борислав Найденов, юрист.

За така наречен обстоятелствена инспекция при нотариус би трябвало да се явят минимум трима очевидци.

" Прави усещане, че тези очевидци в множеството случаи са чиновници, някогашни и сегашни на сдружението ", разяснява Борислав Найденов.

Вече има и правосъдни решения, които анулират нотариалните актове на компанията. Две от тях са за клиенти на юрист Валерий Пейчев. Фирмата не е обжалвала и те са влезнали в действие.

" Решението е в интерес на моите клиенти. Съдът почете исковата молба, надлежно има неоправдателен иск по отношение на компанията ", съобщи Валерий Пейчев, юрист.

От сдружението в писмен отговор показват, че през цялото време на регистрирането си упражняват своята активност, без да нарушават открития законов ред, както и че законът разрешава придобивната отминалост.

" По силата на придобивната отминалост собствеността минава върху владелеца, без да му е прехвърляна посредством договорка. Удостоверяването на собствеността се прави по разпоредбите на Гражданско-процесуалния кодекс. Компетентната институция за разрешаване на разногласието е съдът и не считаме за редно сходни частни гражданскоправни въпроси да бъдат коментирани и подлагани на публичен спор преди окончателния правосъден акт ", обявиха в писмена позиция на сдружението " Риал Стейтс ".

Потърсихме и нотариуса, чието име стои под нотариалните актове. В писмен отговор тя уточни, че въз основа на доказателства нотариусът се произнася с стимулирано разпореждане, както и че е задължен да пази професионална загадка за събитията, станали му известни по отношение на работата.

" Производството по издаване на констативен нотариален акт е регламентирано в член 587 от Граждански процесуален кодекс. Протоколът за разпит на очевидците е част от делото и се преглежда в цялост с останалите документи, приложени в производството. Съгласно член 26 от Закона за нотариусите и нотариалната активност нотариусът е задължен да пази професионална загадка за събитията, станали му известни по отношение на работата, и не може да ги употребява за свое или непознато облагодетелстване ".

Потърпевши към този момент са се свързали и с новия кмет на Пазарджик.

" Съответната компания се е разпоредила с парцели, които са техни наследствени, тяхна благосъстоятелност, респективно те са завели каузи, доколкото ми е известно всички заведени каузи се печелят, правото на благосъстоятелност се възвръща. Вече съм предизвестил общинската администрация да се отнася с изключително внимание към всевъзможни проблеми, които пораждат с парцели в землищата на село Сбор и село Априлци ", сподели още кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Юристи поучават всички, които имат аграрни земи в региона на Сбор и Априлци да ревизират собствеността си.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР