Собственици на предприятия в Китай, както и техните клиенти са

...
Собственици на предприятия в Китай, както и техните клиенти са
Коментари Харесай

Енергийната криза в Китай заплашва дълготрайно световната верига за доставки

Собственици на предприятия в Китай, както и техните клиенти са били предизвестени, че спиранията на зареждането ще се трансфорат в част от живота, до момента в който президентът Си Цзинпин понижава зависимостта на стопанската система от въглищата, оповестява Financial Times. Месеците на дефицит водят до спиране на силата на семейства в североизточната част на страната, както и до зареждането на мощността за китайските предприятия. Въпреки това казусът се чака да се задълбочи поради рекордното търсене на китайски експорт, както и поради прогнозата за студена зима.

Въпреки държавната интервенция производителите в страната са подтиквани да усилят енергийната успеваемост във фабриките си, както и да усилят вложенията си във възобновими източници.
Краткосрочните решения - въглища
Китайското държавно управление е взело краткосрочното решение да се върне към по-замърсяващи горива за превъзмогване на дефицита на сила. Това се случва макар обещанията на ръководещите да понижат използването на въглища в китайската стопанска система. През последната седмица държавното управление подреди увеличение на добива на въглища. Освен това вкара пазарни промени, като принуди всички въглищни електроцентрали да продават на едро, увеличи цените на електричеството с близо 20% и отстрани тавана на цените на някои от огромните консуматори .

Според Дейвид Фишман, енергиен анализатор от Lantau Group, това е " огромна стъпка " към либерализацията на енергийния пазар в страната. Въпреки дейностите на държавното управление не се чака енергийната рецесия да завърши бързо.
Ефект от спиранията
" Много компании бяха извънредно сюрпризирани от интензивността на спиранията " споделя Томас Луеди, енергиен специалист от консултантската компания Bain. Той прибавя, че увеличената цена на тока бързо би принудила някои фабрики да понижат производството, с цел да облекчат натоварената енергийна мрежа.

Висши чиновници от Гуандун, най-големият индустриален център в Китай, оповестяват, че близо 150 хиляди компании са били наранени от спирания на електричеството през последния месец. Те предизвестяват, че ограничаването на потреблението най-вероятно ще продължи, в случай че проблемите не бъдат решени неотложно. Те също по този начин подканват фирмите да употребяват лични генератори, което най-вероятно ще докара до повишение на използването на дизел за произвеждане на електричество.

" Много компании ще би трябвало да се върнат към лични генератори. Някои от тях са противозаконни. Ще би трябвало да ги преоборудват, само че това ще отнеме по-малко време, в сравнение с да се направи електроцентрала ", цитира Financial Times предприемач от Южен Китай. " Недостигът свива с 30 до 40% работното време и комерсиалните компании изпитват същите дефекти ", прибавя той.

Дори и компании, които могат да бъдат облагодетелствани от държавните ограничения, като минните и тези, които обезпечават аварийно произвеждане на сила, се изправят пред проблеми да се възползват от опцията.

Нейтън Стоунър, отговорник за китайските интервенции на Cummins, американска минна и енергийна група, споделя, че активността на компанията е лимитирана от спиранията, които засягат личните ѝ заводи, както и на нейните снабдители.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Икономика 2 Вечерни вести 3 Пазари 1 Технологии 2 Икономика 3 Пазари
Стив Леви, ръководещ шеф на английския търговец Heat Outdoors, оповестява, че съвсем всички китайски снабдители, с които работи, са имали спирания на електрическата енергия през миналата седмица. Времето за осъществяване на един от доставчиците се е покачило до 6 месеца от 10 седмици преди пандемията. " Не мога да взема решения за април " споделя той, защото не е наясно по какъв начин би изглеждал пазарът тогава.

Луеди предизвестява, че хората не би трябвало да се залъгват от връщането на Китай към въглищата по време на сегашната рецесия. " Тенденцията е ясна. Но има доста неустойчивост към нея, споделя той. Трябват ви единствено още няколко % напредък на стопанската система и това може краткотрайно да извади системата от строя. "

Собственици на предприятия в Китай, както и техните клиенти са били предизвестени, че спиранията на зареждането ще се трансфорат в част от живота, до момента в който президентът Си Цзинпин понижава зависимостта на стопанската система от въглищата, оповестява Financial Times. Месеците на дефицит водят до спиране на силата на семейства в североизточната част на страната, както и до зареждането на мощността за китайските предприятия. Въпреки това казусът се чака да се задълбочи поради рекордното търсене на китайски експорт, както и поради прогнозата за студена зима.Въпреки държавната интервенция производителите в страната са подтиквани да усилят енергийната успеваемост във фабриките си, както и да усилят вложенията си във възобновими източници.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР