Собственици на череши край Пловдив алармират, че не успяват да

...
Собственици на череши край Пловдив алармират, че не успяват да
Коментари Харесай

Собственици на череши в Пловдивско изоставят овощните си градини


Собственици на череши край Пловдив сигнализират, че не съумяват да гледат овощните градини и все по-често ги изоставят, осведоми Българска национална телевизия. Стопаните са обезпокоени, че разноските се усилват, а рисковете от измръзване и заличаване на продукцията още при цъфтежа стават все по-големи и поради климатични промени.
Декари овощни градини в полите на Родопите, където порастват най-ранните череши тази година са оставени на прозивола на ориста.
Според Олга Жилова – аграрни производител: " На две трети, дори бих споделила и на повече, всички градини са изоставени от стопаните, някои са продадени и сега следва да им бъде заменен статута, за жилищно застрояване ".
Олга Жилова към момента съумява да гледа триста черешови дръвчета, които към този момент са подготвени да разцъфнат. Топлите дни са ги събудили по-рано и в този момент са застрашени, в случай че внезапно застудее или паднат слани.
За последните три месеца междинните температури са доста над климатичната норма – удостоверяват специалисти. А това води до по-ранно развиване на овошките.
" Те са излезнали от покой доста от дълго време, което ги прави и по-устойчиви на ниските негативни температури ", изясни Надежда Шопова – климатолог в Българска академия на науките.
Стопаните обаче се тормозят, че ги чакат още веднъж тествания с непредвидими последици. И споделят, че против слани не могат да разчитат на помощ или застраховка.
Според Кръстю Чунчуков - аграрни производител: " Застраховането на насажденията става едвам след 21 април, тогава когато към този момент няма и слани ".
Брокери разясниха, че допирна точка с производителите не могат да намерят от години, тъй като риска в този интервал е огромен и за застрахователите.
" Тук благодарение на страната и застрахователните компании и земеделските производители от трета страна би трябвало да се седне и да се види какво може да бъде направено ", сподели Петър Милев – осигурителен брокер.
Собствениците на черешови масиви обаче търсят бързо решение. Заради високите цени на торове, препарати и работна ръка Олага Жилова също обмисля крайни ограничения.
  " Вече оставих 15-20 дка череши и в случай че се задълбочат нещата, а те на там вървят, доста повече ще оставим ", прибавя Олга Жилова.
Първите ранни череши излизат на пазара в средата на май, само че производителите не се ангажират с прогнози какво количество и на каква цена ще могат да ги продадат.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР