Собственикът на Zara – испанската корпорация Inditex – заяви в

...
Собственикът на Zara – испанската корпорация Inditex – заяви в
Коментари Харесай

Собственикът на Zara разби прогнозите за продажбите си

Собственикът на Zara – испанската корпорация Inditex – съобщи в сряда, че продажбите на пролетно-лятната сбирка са скочили с 16% през последния месец. Това е знак, че търговецът на дребно за бърза мода може да продължи мощното си показване макар по-високите разноски за заплати и загубата на съветския бизнес, написа Reuters.

Най-голямата компания за бърза мода в света регистрира по-добро от предстоящото нарастване на облагата (54%) за първото тримесечие, защото продажбите остават мощни и след рекордната 2022 година, когато компанията се оправи много по-добре от своите съперници по време на рецесията с разноските за живот.

Нетната ѝ облага възлиза на 1.2 милиарда евро за тримесечието, завършило през април, надхвърляйки междинните упования на анализаторите от 980 милиона евро в изследване на Refinitiv.

Резултатите демонстрират, че Inditex, чиято пазарна капитализация надвиши 100 милиарда евро за първи път предходната седмица, сполучливо се е справила с провокациите да поддържа цените конкурентни макар натиска върху разноските, в това число 20% нарастване на междинните заплати на служащите в магазините в Испания.

Inditex регистрира солидни продажби, в сходство с упованията на анализаторите от 7.56 милиарда евро, даже откакто продаде печелившото си съветско поделение през 2022 година и пое по-високите разноски за труд.

Продажбите в магазините и онлайн продажбите на Inditex набъбнаха с 13% до 7.6 милиарда евро през първото тримесечие, спрямо 13.5% през първите шест седмици на финансовата 2023 година, регистрирани по-рано през годината.

Част от тактиката на холдинга, който има и Pull&Bear и Massimo Dutti, е да поддържа по-високи цени отвън еврозоната. В страни като Съединените щати, Мексико или Саудитска Арабия някои облекла са с до 91% по-скъпи, в сравнение с вътрешния пазар.

По-ниското търсене в Съединени американски щати, породено от по-трудната макросреда, беше обезщетено от по-слабо засегнатите от времето продажби в Южна Европа.
Стабилни маржини
Брутният марж е достигнал рекордните 60.5%, което демонстрира, че компанията е съумяла да трансферира по-високите цени върху купувачите. Inditex чака индикаторът да остане постоянен през 2023 година

Миналата година стилната компания се възползва от сполучливото прекачване на по-високи цени върху купувачите макар рецесията с разноските за живот, която сви маржовете на множеството търговци на дребно. Inditex също по този начин стартира да таксува онлайн връщания във от ден на ден страни, без да оказва въздействие върху продажбите, споделиха от компанията.

Inditex възнамерява да отвори още 30 магазина в Съединени американски щати след две години. Анализаторите считат, че единствено най-силните световни фешън търговци на дребно ще завоюват пазарен дял в среда, в която потребителите стават все по-претенциозни.

Испанският холдинг взе решение да влага повече в преживяването на клиентите в магазините с нови самосканиращи каси и подмяна на твърдите етикети срещу кражба с чипове, зашити в облеклата, с цел да се избегнат дългите опашки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР