Собственикът на морския съд твърди, че едва го е спасил

...
Собственикът на морския съд твърди, че едва го е спасил
Коментари Харесай

Капитанът на „Измаил“ все пак се върна в Украйна. Корабът остава под арест в Бургас

Собственикът на морския съд твърди, че едвам го е избавил от заличаване

Капитанът на украинския транспортен съд дезертьор „ Измаил “, който стои задържан в Бургас - Анатолий Бохатирев, се е прибрал в Украйна. Това разкриха източници от Държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “.

Както на 28 октомври Flagman.bg първи заяви, откакто на 22 октомври разтовари сол в Бургас, корабът отхвърли да продължи съгласно напътствията на своя притежател и остана в морския град. Той трябваше да отплава за плануван ремонт в Турция, което е видно от данните, заложени в международната система за следене на морски съдове. В Бургас обаче „ Измаил “ бе застигнат от заповед на Държавното дружество „ Украинское Дунайское параходство “, чиято благосъстоятелност е, да поеме неотложно към Украйна.

Според информацията, с която Флагман.бг разполага, капитанът е отказал да извърши разпореждането, опасявайки се, че това може да е измама той и екипажът му да бъдат мобилизирани и пратени на фронта.

По-голямата част от моряците още тогава са решили да се подчинят и се прибраха в Украйна. Липсата на екипаж на борда на „ Измаил “ пък даде мотив на Морска администрация Бургас да му наложи арест с претекст, че той не е в положение да плава безвредно. От тогава той стои на 2-ро корабно място, което е в откритата зона за пешеходци на Бургаското пристанище.
 След като разтовари сол, корабът трябваше да пътува за Турция, само че незабавно
бе привикан в Украйна
Директорът на „ Украинское Дунайское параходство “ Дмитро Москаленко призна, че „ Измаил “ фактически е получил заповед неотложно да отплава от Бургас за Украйна, а не за Турция. Причината обаче не била обвързвана с войната. В своя обява във Facebook той упреква досегашното управление на предприятието, че системно е плячкосвало флота, преди самата компания да бъде закрита.

В годините на прехода от Съюз на съветските социалистически републики към украинска самостоятелност корабите били дадени под аренда на частни компании, които безусловно ги унищожили. По контракт те трябвало да бъдат върнати в положително техническо положение. На процедура огромна част от тях сега ставала единствено за скрап или се нуждаела от сериозен ремонт.
 След като обявата на Флагман провокира скандал в Украйна,
„ Украинское Дунайское параходство “ разгласява фотоси от борда на „ Измаил “, с цел да
докаже, че наемателите са докарали кораба до отчайващо техническо състояние
Ситуацията доста припомня случилото се с тогавашния български колос „ Океански лов на риба “, чието седалище бе в Бургас. След края на комунизма по еднакъв с украинския сюжет неговото управление унищожи флота и самата компания. Като спомен от нея сега е останала единствено някогашната ѝ постройка и тогавашното обслужващо рибно пристанище.
 Тази сграда, която в миналото бе административната постройка на плячкосания в
първите години на прехода колос „ Океански лов на риба “, е съвсем единственият останал
спомен от него
„ Измаил “ се е намирал под аренда повече от 10 години, а съгласно Москаленко Украйна е съумяла да си го възвърне малко преди корабът да бъде „ изцяло погубен “. Капитанът му Анатолий Бохатирев се е върнал в Украйна ден или два откакто публикацията във Флагман.бг предизвика ажиотаж в украинските медии. Дали го е направил непринудено или под напън не излиза наяве, само че на 30 октомври групата във Facebook „ Моряки Измаила “ написа, че Бохатирев си е към този момент в родината.
 Някои украински издания просто препечатаха „ Флагман “. Други рещиха да
обвинят българската медия, че припява на кремълската пропаганда
Статията на Флагман.бг, описваща митарствата на „ Измаил “, провокира бурна реакция както в самата Украйна, по този начин и в Русия. Очаквано, съветските медии използваха случая, с цел да го включат в нормалната си антиукраинска агитация.

В множеството публикации се твърдеше, че украинският народ не желае да води война и е заставян да го прави от „ своя режим “. Украинските средства за всеобща информация пък се разделиха на два лагера. Единият просто препредаде информацията, цитирайки Флагман.бг. Другите се нахвърлиха на българската медия, обвинявайки я, че с тази публикация е влезнала „ в услуга на кремълската агитация “работи в услуга на Кремъл.
 Т. нар. факт-чекъри, които никой в никакъв случай за нищо не е упълномощавал, не
пропуснаха случая да се заявят
В общия хор се включиха и така наречен факт чекъри. Това са група от хора, наричащи себе си „ проверяващи обстоятелствата “, които обществеността в никакъв случай за нищо не е избирала или упълномощавала, само че те сами са се самоназначили за последна инстанция на истината. В своя обява от 7 ноември така наречен „ факт чекъри “ назовават публикацията на Флагман „ Fake вест “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР