Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев говори обширно в предаването Домът

...
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев говори обширно в предаването Домът
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев за Лудогорец, Аутуори и морала във футбола и живота

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев приказва обстойно в предаването " Домът на футбола " по отношение на конкуренцията в шампионата, развиването на клуба и работата на старши треньора Пауло Аутуори, който наследи на този пост Димитър Димитров-Херо. Той засегна и други забавни тематики.

- Задължителна цел ли е излизането от групата на Лига Европа?

- Не. Вижте, не сме поставяли някакви цели - наложително и така нататък Естествено, че откакто сме в тази група, ще се борим да сме на едно от първите две места, това е обикновено. Но даже да не излезем от групата, считам, че присъединяване в тази фаза на Лига Европа е следващо положително достижение на клуба, което носи самочувствие, носи му и средства. Дава късмет на играчите да бъдат видяни по света. Виждате, че Мисиджан, не си мислете, че отиде в Бундеслигата поради българското състезание, отиде с помощта на присъединяване на Лудогорец и неговото показване в евротурнирите.

- Отваряте дума за Мисиджан. Обикновено от клуба обявявате трансферната сума, само че този път не излезе информация...

- Не, не, ние в никакъв случай не сме разгласявали трансферни суми. Просто публицистите намирате метод да ги разберете. Било то от другия клуб, било от нашия клуб, само че намирате метод. Ние обаче имаме политика и постоянно дори самите ни контракти са с уговорка за конфиденциалност, тъй че няма по какъв начин да разясняваме.

- Изтече информация за 5 млн. евро...

- Не, няма по какъв начин да разясняваме. Цената, за която беше продаден Мисиджан, изцяло ни устройва. Играчът също беше удовлетворен. Мисля, че направихме един доста добър трансфер в подобаващия миг, тъй като въпреки всичко има играчи, които дълго време са при нас и са на добра възраст, което ги кара в един миг да търсят по-нататъшно развиване и ние също това би трябвало да го осъзнаем. Колкото и да не ни се желае да се разделяме с някои играчи, просто бихме ги демотивирали, в случай че ги задържим за дълго време отвън тяхното предпочитание.

- Изигра ли роля за тази продажба и невлизането в групите на Шампионската лига, тъй като знаем, че Лига Европа не носи толкоз доходи, а в същото време бюджетът на Лудогорец е сериозен и вие сте си създали избрани планове?

- Не. Ние сме поставяли за цел да продадем до двама играчи, което носи обилни доходи на клуба, тъй като ние продаваме скъпо и продаваме в съществени шампионати. За нас е едно положително достижение, в случай че успеем да продадем на добра цена, каквато сме определили ние, до двама наши футболисти и надлежно да се подсилим с нови, които идват с готовност и упоритости да се потвърждават. Това дава някакво освеждаване в клуба и повече конкуренция.

- Групите в Лига Европа трансформираха ли в някаква степен бюджетния проект на Лудогорец за този сезон?

- Не, аз считам, че в групите на Лига Европа също има задоволително средства, които се отпускат на клубовете в тази фаза. Няма по какъв начин да повлияят на бюджета, плюс това и продажбите, които направихме и на Мисиджан, и на Игор Пластун също попълнят сносно касата на клуба и Лудогорец няма тематика с финансите, най-малко за тази 2018/2019 спортна година.

- Миналата седмица правихме изявление с Владо Стоянов, който ни описа за всички премеждия, през които мина за възобновяване си. Комплименти за вас и за целия клуб, че застана зад тила му, тъй като и той самият призна, че клубове от огромни шампионати като Испания и Англия загърбват играчите си в такива интервали. Вие не го направихте. Какво ви струваше цялата тази сага с Владо Стоянов?

- Тук приказваме за морал. Аз съм също на мнение, че освен доста малко клубове в България, само че и в Европа биха застанали по този начин, както застанахме ние зад играча и направихме и невъзможното да го върнем още веднъж на терена, в случай, че всички го бяха отписали. Но Лудогорец има доста морал и постоянно, когато наш състезател е контузен, ние вършим най-хубавото за него. Не единствено за Владо, за Анисе, за Лукас Саша... В момента му направиха специфична интервенция в Порто, Анисе също се оперира при светилото доктор Кугат в Барселона. Винаги ги пращаме на най-хубавото място, нищо че коства много по-скъпо освен като медицински разноски, само че и като хотели, пътувания и така нататък Ние се стремим нашите играчи да получат най-хубавото и дай Боже да се върнат на терена живи и здрави.

- Самият Владо Стоянов призна, че това лекуване е било неповторимо по рода си и изобщо сходен проблем е бил неповторим по рода си...

- Самият той ще бъде тематика на доста бъдещи конференции на светила в света на хирургията, защото това е нещо, което за първи път се случва.

- Това сигурно носи имидж за вас, а освен огромен разход, нали по този начин?

- Не, имидж не носи, носи имидж на хирурга и докторите. Ние единствено платихме сметката. За да приключим тази тематика, аз считам,че това е естественият метод. Ние би трябвало да имаме морал, би трябвало да поддържаме всеки един в тежките моменти в клуба - от футболистите, до чистачката и хората, които поддържат терените.

 Лудогорец - Торпедо Кутаиси 4:0 @@@

- Ще ви върна в предишното, след предишния сезон се разделихте с Димитър Димитров. Какво не се получи в работата с него и за какво се стигна до такава степен?

- Аз не мога да върша разбори, в случай че би трябвало да се вършат такива, най-добре е да говорите със спортните хора в клуба, със спортния шеф, за това от кое сме били удовлетворени и от кое не сме били удовлетворени. Но с Пауло Аутуори искахме да вкараме някои нови неща, които ги има във всички огромни клубове. Но с цел да можеш да ги вкараш, би трябвало да имаш човек, който това нещо го е работил години наред и е бил в огромни клубове. Херо е един добър треньор, само че за жалост той не е имал опция да води някой от огромните грандове, без значение дали от Европа, или от Бразилия. И да може да попие познания от това, което се работи в тези клубове. Имайте поради, че във футбола има ужасно доста промени в последните 10 години - и в тренировки, и в кондиционната подготовка, и във възобновяване. Страшно доста се употребяват компютри за всичко, доста техника се употребява, която за жалост множеството български треньори нямат опцията и практиката да я употребяват.

- Може би няма подобен български треньор, който да е работил на такова равнище, аз най-малко не се сещам, приказваме за равнище гранд в Европа?

- Нямаме подобен треньор.

- В последна сметка сте принудени към този момент оттук-нататък Лудогорец да назначава единствено задгранични треньори. Това ли виждате като път?

- Ами в случай че желаеме да се мерим с огромни клубове от огромни страни, очевидно това е пътят. Виждате, че и други наши тимове назначават чужденци за треньори и търсят някакво развиване. Явно това е пътят.

- С какви усещания останахте от Пауло Аутуори от контактите, които имахте с него до момента?

- Той е образован човек, доста е забавно да водиш диалог с него, изключително за футбол, той е цяла енциклопедия - като познания, като визии, като процедура. Така че с него човек може да приказва с часове, без да се умори. И то единствено на тематика футбол. Другото нещо, което освен аз следя, а и всички в клуба, е неговата работа. Там приказваме за един перфекционизъм. Времето, което се отделя на играчите и в самостоятелни диалози, и в самостоятелни тренировки, както след това и самите тренировки на тима, са в пъти над това, което са правили всички наши треньори до момента. Като време приказваме. Много неща се трансформират в организацията в клуба денем и всичко това е плод на наложени практики в множеството огромни клубове.

- Това, което ми казвате, се покрива и с думите на Мисиджан. В едно от първите му изявленията в Германия той сподели, че съвсем не се е упражнявало в предишното, просто се е разчитало на цикъла сряда-събота, с цел да влизат играчите във форма.

- Точно по този начин. В момента тренировките на тима са доста по-интензивни, като тук освен Пауло Аутуори има пръст, само че и самите кондиционни треньори, които назначихме. Но и интензитетът в тези тренировки ще продължи да се усилва. Не можеш да очакваш от едни играчи, които са упражнявали по избран метод през годините, да ги напънеш и внезапно да упражняват като Атлетико Мадрид. Просто ще ги съсипеш и ще има контузии, травми. Просто в границите на една година ние ще вдигнем два пъти интензитета на тренировките и в самата подготовка и това ще си даде резултати. За всяко нещо си би трябвало време и експертите, които са в щаба на Аутуори знаят какво е належащо. Самите играчи споделят, че се усещат доста добре и са доста удовлетворени и по този начин не са упражнявали в никакъв случай. Потвърждават го думите и на Мисиджан, и на Кайсара преди време. При един диалог с мен преди време той ми сподели, че в Германия се тренира доста повече, в сравнение с тук. И това е пътят. Тръгваме към непознати експерти не тъй като не почитаме българските, а просто тъй като се опитваме нещо да надградим.

- В този диалог с Владислав Стоянов, а след това и с Ангел Петричев, и двамата споделиха нещо, което направи усещане - човешкото отношение на Аутуори към играчите.

- Това си е метод на работа и държание на треньора. Той е човек, който е видял доста, има и огромен престиж измежду играчите и този престиж не е дело на властнически режим, а самите играчи го почитат. Аз за първи път не виждам някой да се сърди в съблекалнята, че не играе, че е бил изваден по-рано в мача и така нататък Това просто се дължи на уважението и респекта, който има всеки един от тях към треньорския щаб.

- Затвърди и играта в отбрана Пауло Аутуори. Началото обаче сигурно беше мъчно и незабавно започнаха да се прокрадват някакви отзиви, че Лудогорец не бележи... Вие по какъв начин гледахте на това?

- Играта в отбрана беше наша слабост и си спомняте, че и Херо го споделяше това. Не е нещо ново и обикновено беше на Аутуори това да му направи усещане, без да му споделяме категорично. Съответно още в лятната подготовка той стартира да взима ограничения. Всички тактически инструкции, които се дават, са нови за играчите, обикновено е да има някакъв интервал от най-малко няколко месеца, в които тимът да стартира да прави това, което изисква новият треньор. Мен това не ме тормози. Головете ще дойдат, значимото е, сътворяваме много обстановки. Сега, в случай че можеше Аутуори да влезе и да ги вкара... Работа на нападателите е да ги приключват и от няколко обстановки да вкарват няколко гола, това е класата. Но се надявам, че и те ще се поуспокоят. Надявам се, че ще имаме и малко повече шанс, тъй като футболът е и шанс. Няма да не помни мача с Локомотив Пловдив - ударихме три-четири греди, спасявания, отново направихме следващия вратар воин и в последна сметка загубихме мача от една обстановка. Така че футболът по тази причина е забавен, тъй като общо взето всеки може да победи всеки.

- Отворихте тематиката за нападателите. В момента Лудогорец има трима класни такива - Швиерчок, Кешеру и Брандао. Предвиждате ли, към този момент в този състав, през зимата Лудогорец да се раздели с някого от тях?

- Всичко зависи и какви предложения ще получим. Ако има добра оферта, може някое от момчетата да отиде в добър клуб. Но отново споделям, не ни е самоцел. Ние нормално продаваме през лятото, стремим се да са до двама продадените. Ако се съгласят с нашите цени... Мисиджан си отпътува в 23:59, както се споделя, по простата причина, че в последния миг Нюрнберг потвърдиха цената, която ние искахме, другояче нямаше да има договорка. До последно се чудиха, само че мисля, че в този момент не съжаляват. Видяхте, че още при първото му влизане означи гол. Така че би трябвало да са удовлетворени от прехвърлянето.

- Предвиждате ли укрепване още на Лудогорец? Взехте двама чужденци и един доста първокласен българин, в лицето на Антон Недялков, това лято?

- Не, сега съставът общо взето имаме не просто по двама играчи на пост, а даже по трима, че дори и по четири. Така че за момента, в случай че нямаме изходящи продажби или хора с изтичащи контракти, с които не реализираме сделка, нямаме някакви съответни стремежи. Мисля, че и треньорът не демонстрира интерес за нови играчи. Така че всичко зависи какво ще се случи в трансферните прозорци и играчи с изтичащи договори дали ще ги възобновят. Както и какво ще е желанието на самия треньор, в последна сметка той ще взема решение кой ще продължи с Лудогорец и кой не.

- Мнозина видяха задявка с ЦСКА-София и с Гриша Ганчев с привличането на Антон Недялков. Имаше ли нещо такова като цел?

- Не. Ние Антон Недялков от две години се опитваме да го купим. Даже бяхме отправили предложение към... тогава мисля, че още бяха Литекс, преди да станат ЦСКА. И в последна сметка тогава не се получи, само че в този момент успяхме да се договорим с американците и да си осигурим този състезател, който ние от най-малко няколко години желаем.

- Как виждате конкуренцията в България тази година?

- Конкуренцията тази година мисля, че ще е много по-голяма. Има 3-4 тима, които умерено могат да се боря за купата. Не единствено ЦСКА-София и Левски имам предвид, само че и Берое. А виждате, че и Локомотив почва да набира скорост. Така че забавно ще бъде шампионата. Да се надяваме, че Славия, Ботев ще вдигнат още повече равнището си и всеки ще може да бие всеки.

- Кой виждате като главен съперник за Лудогорец тази година?

- Тези три тима са отбори, които имат капацитет и то огромен - някогашният Литекс, Левски и Берое.
Първа лига 9 кръг, неделя 23 септември  Ботев (Пловдив) 2:3краен резулат  Лудогорец
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР