Собственикът на къщата за гости над Сандански вероятно ще трябва

...
Собственикът на къщата за гости над Сандански вероятно ще трябва
Коментари Харесай

Собственикът на къщата за гости край Сандански ще връща...

Собственикът на къщата за посетители над Сандански евентуално ще би трябвало да върне получените по европроект 380 000 лв.. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов. Именно той е разписал документите за финансирането на градежа. А абсурдът стана причина за оставката на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев, предава Nova.

В петък на обекта имаше табела, която е наложителна за всички къщи за посетители, финансирани по европроект. В четвъртък обозначението обаче липсваше. Съмненията са, че вилата е употребена за персонални цели, а не за отдаване чартърен. Подозренията за връзки на Манолев с парцела и финансирането му идват от няколко обстоятелството - къщата за посетители е издигната върху негова земя, той дава заем от 700 000 хиляди лв. на компанията притежател на къщата " Агротрейд-Ана Димитрова ", а при една от инспекциите на плана точно Манолев съставлява компанията. По-късно пък, до момента в който контролът върху плана от страна на фонд " Земеделие " би трябвало да продължава, Манолев към този момент е член на Управителния съвет на фонда. Една от нишките в следствието е, че Ана Димитрова е била подставено лице.

Около обяд в петък къщата за посетители над Сандански се оказа цялостна с хора. Щом към нея приближи екипът на NOVA, събралите се влязоха в двора, а извън остана единствено един еднообразен служител на реда.

Документите за финансиране на парцела с пари от Европа, са подписани от министъра на земеделието Румен Порожанов, тогава - в качеството му на шеф на Фонд „ Земеделие ". Според него всички поръчки за европейско финансиране на къщи за посетители са били преглеждани деликатно. Документите на парцела в Сандански били изрядни и в тях името на Манолев не се споменавало.

„ В съответния случай си има инспекция, която ще откри едно или друго. Това, което на първо четене може да се откри като нарушаване, е, че обектът не е употребен по предопределение ”, изясни земеделският министър.

Проверката за съответния парцел продължава. Едва след нея може да се стигне до връщане на пари. Продължава и досъдебното произвеждане на прокуратурата. „ Не е редно и няма прокуратурата да заяви кого проверява. Събираме доказателства за осъщественото закононарушение, в случай че се съберат доказателства нямайте подозрение, че прокуратурата ще повдигне обвиняване на всички отговорни лица ”, разяснява Румяна Арнаудова.

У нас къщите за посетители, построени с европари, са към 700. Дали те се употребяват по предопределение обаче се ревизира единствено след подадени сигнали или по преценка след разбор на риска от Фонд „ Земеделие ”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР